Press "Enter" to skip to content

Što se događa kada teorija zavjere postane istina za velik broj ljudi?

Da su i prije samog upada u Kongres postojali znakovi upozorenja da će se događati neredi uoči inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena, navode mnogi strani mediji. Teorija o izbornoj krađi postoji još prije samih izbora, kada je Trump uz svoje pristaše koristio društvene mreže kako bi poticao nasilje i nerede. Neizbježno je komentirati da je sam Donald Trump iskoristio moć svojih mrežnih profila kako bi potpirivao vatru i navodio svoje glasače na bunu.

Američki su stručnjaci dokazali kako Trumpove optužbe ne podupiru čvrsti argumenti, kao i činjenicu da su izborne prevare dosada bile ili ekstremno rijetke ili nedovoljno važne za konačnu odluku glasača.

Pokrenute su brojne grupe i internetske stranice kojima se širila vijest o krađi izbora i sam govor mržnje protiv Joea Bidena i njegovih glasača. Pokret se toliko raširio po internetu da je postalo nemoguće ga zaustaviti. U ovome pokušaju da se zaustavi inauguracija Joea Bidena sudjeluju brojni konzervativci, ekstremni desničari, protivnici migranata, skupina Proud Boys (radikalna politička organizacija u Americi koja je poznata po provođenju nasilja), militantne skupine, desničarski novinari, kao i pobornici različitih teorija zavjera.

Kako prenosi CNN, na društvenim su mrežama prepoznati govor mržnje, poticanje na nasilje i dr. „Trump ili rat. Danas. Toliko je jednostavno.“ „Ako ne znaš pucati: Moraš naučiti. ODMAH.“ „Upast ćemo u vladine zgrade, ubiti policajce, ubiti zaštitare, ubiti savezne zaposlenike i agente i zatražiti ponovno prebrojavanje.“ Ovo su samo primjeri komentara koje je objavio američki medij.

Situacija je eskalirala već 7. studenog, nakon medijske objave o pobjedi Joea Bidena. Osim demokratskih glasača koji su izašli na ulice slaviti pobjedu, republikanci su počeli s planom o velikom MAGA skupu (Make America Great Again) u Washingtonu. Tu ideju ne samo da je odobrio Donald Trump, nego je i najavio svoj mogući dolazak na skup. U međuvremenu su održani brojni prosvjedi, a najznačajniji se dogodio 6. siječnja, u glavnom gradu SAD-a.

Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL

Naime, tog su dana, tijekom sjednice Kongresa, gdje su se trebali prebrojati glasovi i konačno potvrditi pobjeda novog predsjednika, mnoge pristaše upale u zgradu Kongresa kako bi prekinuli sjednicu i spriječili proglašenje pravog pobjednika izbora. Nažalost, u cijeloj je situaciji četiri osobe izgubilo svoj život, a 52 ljudi je uhićeno zbog nepoštivanja policijskog sata, kao i zbog samog upada u Kongres i nereda. Mnogi smatraju ovaj događaj pokušajem državnog udara, no na sreću im ovaj put to nije pošlo za rukom.

Cijelo događanje pratio je i sam Donald Trump, koji je prvo pozvao pristaše da upadnu u Kongres, a nakon upada zatražio da „ostanu smireni“ i odu svojim kućama te dodao informacije o svojoj teoriji krađe predsjedničkih izbora.

Veliki se problem javio kada su službenici shvatili da su pristaše ukrali i laptope u Kongresu, uključujući laptop predsjednice Zastupničkog doma SAD-a, Nancy Pelosi te demokratskog senatora Jeffa Merkleya savezne države Oregon. Pojedinci smatraju kako ova krađa predstavlja potencijalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Nakon ovog događaja mnogi su zabrinuti zbog inauguracije Joea Bidena, koja se treba održati 20. siječnja. Nitko nije siguran što će se dogoditi i kako će se situacija razvijati, ali vrlo je izgledno da će se neredi nastaviti još neko vrijeme.

Comments are closed.