Press "Enter" to skip to content

Što trajno uklanjanje Trumpa s Twittera znači za budućnost slobode govora?

Twitter je u petak, 8. siječnja, obilježio povijest kada je trajno uklonio profil predsjednika Donalda Trumpa. Ova odluka donesena je dva dana nakon što je rulja predsjednikovih pristaša, potaknuta dvomjesečnim neistinitim izjavama predsjednika o krađi izbora, opsjela američki Kongres. Predsjednikov je profil u početku bio suspendiran na 12 sati, te se onemogućilo dijeljenje njegovog obraćanja za vrijeme opsade u kojem poziva svoje pristalice na mir, no pritom nastavlja tvrditi da je on pobjednik izbora. Ubrzo nakon otključavanja profila, Trump je objavio dva nova tvita . Prvi koji čita The 75,000,000 great American Patriots who voted for me, AMERICA FIRST, and MAKE AMERICA GREAT AGAIN, will have a GIANT VOICE long into the future. They will not be disrespected or treated unfairly in any way, shape or form!!!, te drugi koji čita To all of those who have asked, I will not be going to the Inauguration on January 20th.  Ovo je potaknulo Twitter da vječno suspendira predsjednikov profil opravdavajući svoju odluku kao nužnu za prevenciju daljnjeg nasilja.

Nesuglasnost Demokrata i Republikanaca ubrzo je uslijedila. Dok je prvima ova odluka odahnula, potonje je zaprepastila. Mnogi lijevo-opredijeljeni političari posljednje su četiri godine kritizirali društvene mreže, smatrajući da nisu dovoljno regulirali internetski govor koji potencijalno potiče nasilje. Određeni Demokrati, uključujući Bidena i Obamu, pripisuju krivnju i konzervativnim medijima, dovodeći do rastuće inicijative za reguliranje online medija koji su izlagali pro-Trumpovske stavove. S druge strane, Republikanci upozoravaju na opasnost ograničavanja slobode govora. Zabrinjava ih neodređenost kriterija prema kojima društvene mreže mogu procijeniti govor kao potencijalno opasnim. Kao upozorenje ukazuju na Hong-Kong gdje kineska vlada pod nedavno uspostavljenim zakonom o nacionalnoj sigurnosti suzbija pro-demokratske glasove.

Osnovno pitanje koje izvire ovom odlukom Twittera je budućnost slobode govora u SAD-u, a time i u svijetu. Suzbijanje “nepogodnog” govora na društvenim mrežama nije novost. Za vrijeme izborne kampanje, Twitter i Facebook suspendirali su New York Post kada je objavio prepisku mailova koji ukazuju na potencijalnu korupciju sina tadašnjeg kandidata Joe Bidena. Nadalje, kampanja Unity2020 čiji je cilj bio uspostaviti dvostranački oblik predsjedništva – jedan Demokrat i jedan Republikanac – nije doživjela svoj prvi dan pošto društvene mreže nisu dopustile uspostavljanje profil.

U masovnom uklanjanju online sadržaja povodom napada na Kongres, nekoliko ljudi je oglasilo svoje nezadovoljstvo ovim postupkom društvenih mreža. Jedan od njih je Brandon Straka, osnivač kampanje #WalkAway koja je sačinjena od pretežito bivših Demokrata koji nastoje nagovoriti svoje nekadašnje pristaše da učine isto. Facebook je u petak izbrisao stranicu kampanje koja je imala više od pola milljuna čanova obrazloživši Your Page has been removed for violating our Terms of Use. Among other things, Pages that are hateful, threatening, or obscene are not allowed. Straka tvrdi da jedino što je stranica sadržavala su priče i iskustva bivših Demokrata, koje su sada sva izbrisana. Facebook je također onemogućio rad osoblja i volontera povezanih s grupom.

S Joe Bidenom kao predsjednikom, Demokrati će također imati većinu u Zastupničkom domu i Senatu. Nadalje, većina američkih mainstream mediji pretežito favorizira demokratske stavove. Sve ovo značajno krči put cenzuri, za koju se javlja sve veća inicijativa kao posljedica porasta dezinformacija i rezultantnog nasilja. Društvene mreže do sada nisu specifirale kriterij za uklanjanje sadržaja, već su cenzuru temeljili na procjeni o potencijalnom nasilnim posljedicama sadržaja. Pošto cenzura često uzrokuje frustraciju onima kojima je namijenjena, te jednom kad se počne zlouporabiti cementira stavove koje suzbija, vladaju brige od mogućnosti da se zapne u začarani krug cenzure, reakcionarnog nasilja, te strože posljedične cenzure.

Comments are closed.