Press "Enter" to skip to content

Što usporava razvoj novih cjepiva?

EPA

Potreba za cjepivom

Krajem 2019. godine u Wuhanu u Kini pojavio se prvi izvorni soj korone i od tamo je krenula pandemija koronavirusa. Nedugo nakon što se virus proširio po cijelome svijetu počelo se nametati pitanje kako stati na kraj tome i zaštititi ljude. Odgovor na to bilo je cjepivo.

Pojava novih varijanti

Sva cjepiva koja su do danas razvijena su stvorena za borbu protiv tog izvornog wuhanskog soja na koje su imali dobru otpornost, otprilike između 90 i 95%. No, u međuvremenu je virus evoluirao i pojavili su se novi sojevi, kao što su beta, delta i posljednji omikron. Pokazalo se da postojeća cjepiva lošije štite cijepljene i da se cijepljeni mogu lako inficirati novim sojevima. Primjerice, jedno istraživanje u Južnoafričkoj Republici pokazalo je da zaštita Pfizerovog cjepiva od omikrona pala na 33%, dok prisjetimo se od wuhanskog stoja postotak zaštite je od 90 do 95%. Ponovno se javila potreba za novim cjepivima, ali nijedno još nije finalizirano niti je došlo do faze u kojoj bi se za njega moglo tražiti odobrenje pa se nameće pitanje što usporava razvoj cjepiva?

Varijante se javljaju brže nego što se mogu razviti nova cjepiva

Glavni problem je što se nove varijante pojavljuju i potiskuju stare brže nego što kompanije mogu razvijati, proizvoditi i distribuirati nova cjepiva. Da bi se razvilo novo cjepivo potrebno je između četiri i šest mjeseci, a neke varijante su se pojavile i nestale u kraćem razdoblju. Primjerice, beta varijanta se zadržala samo dva mjeseca.

Skraćivanje vremena koje je potrebno za plasiranje novih cjepiva

Vladimir Trkulja, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu smatra kako najviše vremena otpada na manje kliničke pokuse u kojima se eksplicitno pokazuje da su takva cjepiva, s izmjenjenim ciljem, uistinu djelotvorna. Takvo inzistiranje na nečemu što je zapravo već izvjesno je zapravo želja da se osigura povjerenje građana i da uvijek bude jasno da se sve radi s najvećim mogućim oprezom.

Postojeća cjepiva još uvijek dobro štite od hospitalizacija i smrti

Još jedan važan razlog zbog kojeg se odgađaju klinička ispitivanja i registracija novih cjepiva je to što su se postojeća mRNA cjepiva pokazala učinkovitima protiv hospitalizacije i smrti. Primjerice, jedno novo istraživanje britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost pokazalo je da su booster doze učinkovite oko 75% u sprječavanju zaraze omikronom.

Univerzalna cjepiva protiv više sojeva

Optimalno rješenje bilo bi univerzalno cjepivo koje štiti od više vrsta sojeva, koja razvijaju neki znanstveni timovi. Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, dr. Anthony Fauci je istaknuo važnost univerzalnog cjepiva za zaštitu od svih varijanti koronavirusa. Također je u intervjuu za NBC rekao kako bi uvnierzalno cjepivo protiv koronavirusa značilo da bi jedno cijepljenje pokrilo sve različite varijante.

Želimo pankoronavirusno cjepivo tako da ga imate na polici kako biste mogli odgovoriti na sljedeću virusnu pandemiju… U konačnici želite dobiti cjepivo koje pokriva sve

Dr. Anthony Fauci

Primjerice, jedno takvo univerzalno cjepivo razvijaju znanstvenici s Vojnog istraživačkog instituta Walter Reed. Cjepivo je nazvano Spike Ferritin Nanoparticle COVID-19 ili SpFN te pruža zaštitu od više sojeva, uključujući i omikron. Za sada je uspješno prošlo ispitivanja u laboratoriju, na životinjama i prvu fazu kliničkih ispitivanja na ljudima, ali treba proći još i drugu i treću fazu ispitivanja na ljudima

Comments are closed.