Press "Enter" to skip to content

Štrajk slovenske policije, mogući zastoji na granici

Foto: Naufal Giffari; Unsplash

Prema portalu Dnevnik.hr, pripadnici slovenske policije stupili su u “bijeli štrajk” zbog čega postoji mogućnost da se to odrazi na protok prometa na graničnim prijelazima s Hrvatskom. Policijski službenici izjavili su kako će do daljnjeg nastaviti štrajk, a cilj im je postizanje sporazuma sa slovenskom vladom. Kamen spoticanja je plaća službenika koja je trebala rasti sukladno sporazumu iz 2018. godine, međutim aktualna vlada ipak je odustala od tog sporazuma. Štrajku policije pridružit će se i oko 5000 policijskih službenika koji su članovi Policijskog sindikata Slovenije.

Kako pišu Jutarnji list i Hina, kao reakciju na zbivanja oko štrajka, slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs odlučio je dati objaviti podatke o bruto plaćama gotovo 9000 osoba zaposlenih u slovenskoj policiji. Ta odluka izazvala je brojne reakcije pa su tako oporbene stranke u utorak tražile sazivanje izvanredne sjednice parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih i sigurnosnih službi.

Pojam “bijeli štrajk” odnosi se na obustavu aktivnosti koje od zaposlenika traži neposredni poslodavac, odnosno država, a druge se aktivnosti odvijaju neometano (Booksa.hr).

Dakle, ako ovih dana putujete prema Sloveniji budite strpljivi i pripremite se na mogućnost duljih čekanja i zastoja na graničnim prijelazima.

 

Comments are closed.