Press "Enter" to skip to content

STUDENT, ALI I SPORTAŠ: Lucija Bakalar

Dragi čitatelji, dobrodošli u novu rubriku našeg sportskog odjela:  „STUDENT, ALI I SPORTAŠ“. Tu ćemo predstaviti samo neke od uspješnih studenata sportaša Sveučilišta u Zagrebu. Oni se sportom bave cijeli život, natječu se profesionalno za svoje klubove, reprezentaciju, fakultete i sveučilišta, ali, uz sve to, oni su studenti. Kako su se počeli baviti sportom, kako ga uspijevaju uskladiti s fakultetskim obavezama, što preporučuju, a što ne, i mnoga druga pitanja, odgovorit će oni osobno. Bez uljepšavanja, iskreno, iz prve ruke: sveučilišni sport i sportaši studenti.

U današnjem, prvom izdanju, razgovarat ćemo s Lucijom Bakalar, studenticom druge godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Zvuči inspirirajuće kada bih vam rekla kako sve daje u roku, s odličnim ocjenama, drži instrukcije kolegama, a u struci je bila zaposlena već na prvoj godini, u jednoj od vodećih telekomunikacijskih kompanija. No, to ipak nije sve. Ona je i sportašica, a bavi se nimalo uobičajenim sportom, kickboxingom.

Kako je sve počelo?

Na pitanje kako se počela baviti ovim borilačkim sportom, kroz smijeh nam je otkrila kako nikako nije bio plan da se bori. „Mama me odvela na neku priredbu gdje su između ostalog prikazali i kickboxing. Njoj se to činilo jako zanimljivim te je imala želju da probam odraditi jedan trening, ali ne da bi se ozbiljno bavila sportom. Prvi i osnovni razlog mog upisivanja bio je taj da ispravim kičmu te da se naučim obraniti, s obzirom na to da su me djeca u vrtiću maltretirala. No, to je kasnije ipak preraslo u malo ozbiljniju stvar.“

Gdje je sada?

Lucija trenira u Kickboxing klubu Zagreb za kojeg kaže da prati dobra reputacija jer je atmosfera odlična, a svi se članovi poznaju jer su već godinama skupa na natjecanjima i u reprezentaciji. Što se kickboxinga kod žena tiče, tvrdi kako je jako zastupljen i popularan. „Predrasuda nema kao što ih je bilo prije. Sad je normalno kada nekom kažem da se bavim kickboxingom. Nitko se ne čudi jer su upoznati s borilačkim sportovima.“

Kao što smo već rekli, studira na Ekonomskom fakultetu kojeg preporučuje samo ako se u budućnosti vidite u toj profesiji. „Ekonomija je bila moj prvi izbor. Već sam u drugom srednje počela proučavati što bi mi se to moglo svidjeti. Dobro sam istražila predmete, ušla u kontakt s ljudima koji ju već studiraju te proučila čime se točno bavi. Tu se rodio interes i stvarno sam mogla vidjeti kako se u budućnosti bavim time. Sviđa mi se što je struka opširna i što se mogu okušati u raznim granama, čak i nakon faksa, imam mogućnost nadogradnje znanja i napretka.“ Što se treninga tiče tvrdi kako ih jako lako usklađuje uz sport jer su joj predavanja jako lijepo raspoređena. Organiziram se tako da sam ujutro na faksu, popodne učim, a navečer odradim trening.

Ovogodišnji uspjesi

Ovog je ljeta pod okriljem UniSporta nastupila na Europskim sveučilišnim igrama gdje je predstavljala Sveučilište u Zagrebu. Zahvalila se prijateljici koja ju je nagovorila da joj se pridruži jer u početku nije ni znala o čemu se radi. „Prvi sam se put našla na natjecanju gdje su se održali i drugi sportovi, ne samo kickboxing. Upoznala sam hrpu novih ljudi i stekla iskustvo u novim borbama s novim protivnicama.“ Slušajući koliko lijepo priča o atmosferi i uspomenama s tog putovanja, gotovo da smo zaboravili spomenuti glavnu stvar. Lucija je iz Poljske donijela čak dvije medalje, srebro i broncu. Kada govorimo o natjecanjima, iz mora njih na kojima nastupa, izdvojit ćemo Europsko prvenstvo u Turskoj koje se održalo početkom studenog ove godine. Luciji to nije bio prvi nastup za reprezentaciju, ali je bio prvi u seniorskoj konkurenciji. „Čast mi je što sam uopće dobila ovakvu priliku i smatram kako će biti odlična odskočna daska za buduće seniorske borbe.“ Također, Lucija je viceprvakinja ovogodišnjeg svjetskog kupa održanog u Budimpešti na kojem je nastupilo preko 3000 boraca.

Savjet iz prve ruke…

Upitali smo ju i preporučuje li sport kao aktivnost tijekom studiranja na što je dala vrlo jasan odgovor. „Treniranje uz fakultet preporučujem ako osoba ima ambicije za nekim profesionalnim rezultatom, naravno, mislim na ljude koji su se time bavili i kroz osnovnu i srednju školu. Ovo govorim jer sam na svojoj koži osjetila koliko više prilika postoji u seniorskim kategorijama, za razliku od juniorskih. Mislim da bi bilo šteta da netko s dobrim rezultatima prije fakulteta odluči odustati zbog promjene grada ili samo obrazovne institucije.“ Dodala je kako i rekreativno bavljenje preporučuje jer je zdravo, a još se lakše ukomponira uz fakultet s obzirom da treninge odrađujemo po osobnim mogućnostima.

Za kraj nam je dodala kako potiče sve buduće brucoše da se priključe nekom sportu, posebice ako su se njime bavili prije fakulteta. No, naglašava kako faks nikada ne bi trebao ispaštati zbog sporta, ali dodaje kako je uz dobru organizaciju sve moguće.

Comments are closed.