Press "Enter" to skip to content

STUDENT, ALI I SPORTAŠ: Magdalena Šilić

Došlo je vrijeme i za drugo upoznavanje sa novom studenticom koja uspješno studiranje spaja sa sportom. U današnjem članku razgovaramo sa Magdalenom Šilić koja dolazi iz Zagreba i studira poslovnu ekonomiju na trećoj godini integriranog preddiplomskog studija.

O odbojci i početcima

Odbojkom se bavi dvanaest godina, a počela ju je trenirati jer su dvije starije sestre također bile odbojkašice. „To je bio neki prvi razlog, gledajući kako je njima lijepo i sama sam htjela trenirati.“ Iako je jako mlada počela trenirati odbojku, uspjela je do tada isprobati i neke druge sportove. „Prvo sam trenirala košarku, što je bilo jako zahtjevno za dijete od sedam godina, a zatim sam probala plivanje i tenis, ali to mi se nije svidjelo“. Onda je na red došao i trening odbojke gdje počinje njena priča, kaže Magdalena.

Trenutno nastupa za Odbojkaški klub Don Bosco, u kojem je i počela. „Dvije sezone sam igrala na Mladosti, prije no što sam se ozlijedila, te je tu došao kraj nekakvim ambicijama za profesionalnu karijeru. Ipak, nisam htjela odustat pa sam se vratila u Don Bosco.“ Trenutno sa svojom ekipom igra 1.a ligu u kojoj su briljirale i popele se na vrh ljestvice u prvom dijelu sezone. „Nadamo se kako će drugi dio sezone biti još bolji i da ćemo zadržati prvo mjesto jer na taj način automatski ulazimo u Superligu na jesen.“

A fakultet?

Kao što smo već rekli, studira na Ekonomskom fakultetu za kojeg tvrdi da nije nimalo lak i kako profesori nisu baš spremni izaći ususret sportašima jer drže da fakultet mora biti na prvom mjestu. Bez obzira na to, otkrila nam je kako se sve da stići. Dodaje kako se u budućnosti vidi u marketingu ili menadžmentu, ali kako joj je plan to spojiti sa sportom.

EFZG se natječe u sveučilišnoj ligi, gdje je ženska odbojkaška ekipa godinama u samom vrhu. Magdalena je ove sezone voditeljica i tvrdi da je pomalo izazovno slagati ekipu s obzirom da je njen fakultet velik i ima preko 40 odbojkašica. Iako je odgovornost na njoj velika, već je u nekoliko utakmica pokazala svoje znanje i složila ekipu u kojoj su cure iz raznih odbojkaških klubova igrale kao jedno.

Ovo je ljeto predstavljala Sveučilište u Zagrebu na Europskim sveučilišnim igrama u Poljskoj. Cure su tamo osvojile broncu, a Magdalena nam je rekla kako to ubraja u jedno od neponovljivih iskustava, što za nju kao sportašicu, što kao mladu osobu i studenticu. „Sve je bilo na nekom višem levelu, neke od država uspjele su okupiti svoje reprezentativke pa put do trećeg mjesta nije bio nimalo lak, ali rad se na kraju isplatio.”

Kako se organizirati

Što se fakulteta tiče, Magdalena sve daje u roku, a ključ je, kaže nam kroz smijeh, u odbojci koja ju je naučila dobroj disciplini i organizaciji. Osim što studira, trenira, nastupa za svoj klub i fakultet, gdje je voditelj ekipe, nismo ni blizu kraja. U svom klubu, Don Bosco, drži treninge malim curicama koje uči samim osnovama ovog sporta, a vikende provodi na terenu čak i kada nema utakmicu jer već pet godina sudi odbojkaške utakmice.

Od savjeta o spajanju sporta, fakulteta i (nekoliko) poslova, kune se u „To do“ liste. „Organiziram se po prioritetima. Kad znam da nemam učenja, vrijeme uložim u sebe i prijatelje. Kad vidim da me na faksu stižu obaveze, to vrijeme uložim u učenje. Između predavanja i treninga odem u knjižnicu, kod prijatelja u dom, u učionicu, ili pak u neki mirniji kafić. Motivira me činjenica da kad sve riješim, moći ću se skroz opustiti.“

Studiranje i sport?

Kao i svi drugi sportaši, Magdalena svoj sport preporučuje drugima. Tvrdi kako s godinama donosi jako lijepa iskustva, puno poznanstava i putovanja, a treninzi su sve samo ne monotoni. „Jako je lijepo biti dio zajednice, posebice ukoliko je ona zdrava. Naučiš se raditi u timu i biti nesebičan. Također, naučiš se disciplini koju onda možeš primjenjivati i na druge aspekte života.“ Dodala nam je još kako je iz odbojke izvukla i svoje najbolje prijatelje jer su ih treninzi i putovanja zbližili za život.

„Mislim da su sport i studiranje istovremeno jako dobar odabir jer si cijeli dan organiziraš prema treninzima i znaš kada si na faksu, kada u dvorani, kada učiš, a kad si slobodan. Također, fakultet donosi jednu dozu stresa i mislim da je sport odlična aktivnost gdje zaboravimo na sve svoje probleme, barem tako tvrdi naša trenerica“, rekla nam je kroz smijeh.

Comments are closed.