Press "Enter" to skip to content

STUDENT, ALI I SPORTAŠ: Toni Šimić

Dragi čitatelji, nakon dvije sportašice, na red je došao i jedan sportaš. Čime se sve bavi, kako treninge spaja sa studiranjem te kako je biti student na fakultetu koji se prvenstveno fokusira na sport, otkrit će nam Toni Šimić koji dolazi iz Siska. Trenira u Vaterpolo klubu Medveščak, a student je pete godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.  

Sportska priča

„Vaterpolo sam počeo trenirati s trinaest godina, a prije toga sam se deset godina bavio plivanjem. Kao klinac sam trenirao gimnastiku, a kratko sam se bavio i nogometom.“ Tonijeva sportska priča započela je u Vaterpolo klubu Sisak, a tijekom godina nastupao je i za Hrvatski akademski vaterpolo klub Mladost, Vaterpolo klub Medveščak, Vaterpolo klub Maribor i Vaterpolo klub Lošinj. Koliko je iscrpno profesionalno se baviti sportom najbolje pokazuju krcati rasporedi treninga i utakmica. „Svako jutro bismo imali trening koji bi bio obavezan tri puta tjedno i večernji trening koji bi bio obavezan svakim danom. Vikendom bi se igrala jedna utakmica, a gostovanja na koja bi išli znala su trajati dva do tri dana. Pripreme su počinjale 15.8. i trajale sve do 15.10., također s dva treninga na dan“, objasnio nam je Toni.

Kineziološki fakultet

Kao što smo već rekli, Toni je student Kineziološkog fakulteta, poznatijeg pod nazivom KIF. „Jako sam zadovoljan s upisom ovog faksa. Tijekom godina smo prošli gotovo svaki sport, a to je uključivalo natjecanja te terenske nastave iz sportova kao što su skijanje i jedrenje.“ Potvrdio nam je pretpostavku da profesori izlaze ususret sportašima, posebice onima koji imaju kategorizaciju. „Osobno sam sportaš treće kategorije što daje pravo studentu da izostane s 50% nastave, što sam naravno iskorištavao jer drugačije ne bi mogao ukomponirati sportske s fakultetskim obavezama. Nekad je znalo biti teže, primjerice tijekom ispitnih rokova ja bih morao putovati van Hrvatske na natjecanje.“ Za razliku od drugih fakulteta, kaže Toni, profesori na KIF-u ipak dopuštaju dogovaranje u vidu praktičnih i usmenih dijelova za sportaše, a mi se nadamo kako će se to u skorije vrijeme početi prakticirati i na drugim fakultetima.

Kako su nam pokazale naše prethodne gošće, sportaši ne staju samo na studiranju. To nam je potvrdio i Toni koji se već godinama uz fakultet i treninge, bavi poslovima u struci. „Nije bilo prevelike zarade od vaterpola pa sam zato radio u Univerzalnoj sportskoj školi s djecom, a sada radim kao kondicijski trener tenisa te vodim individualne treninge u teretani.” Naravno, još nismo obuhvatili sve. Na fakultetu je radio i kao demonstrator na kolegijima Judo i Plivanje, a tijekom zime radi kao instruktor skijanja. Otkrio nam je da ni njemu ne ide lako usklađivanje svih obaveza na fakultetu, poslova i sporta, ali tvrdi da se dobrom organizacijom sve može posložiti kako bi funkcioniralo. Dodao nam je i kako smatra da bi se svi studenti trebali baviti sportom, barem rekreacijski. “Mislim da svatko može pronaći dnevno pola sata do sat da odradi neki oblik sporta ili tjelesne aktivnosti”, rekao je Toni.

Novi planovi, bolji planovi

Za kraj ćemo vam pokazati kako ponekad vrijeme promijeni naše planove, a to se ipak ispostavi kao dobar put. Možda čak i bolji. Toni nam je ispričao kako je kao i svi sportaši ciljao na profesionalnu karijeru, ali faks je ipak ostao prioritet. „ Presudna mi je bila treća godina kada sam htio ići igrati van jer sam dobio ponude iz različitih klubova, ali u dogovor s roditeljima ipak sam ostao u Zagrebu. Oni su htjeli da prvo završim fakultet i da imam diplomu pa da onda radim sa svojim sportskim životom što hoću.“ Ovo je čini se bila dobra odluka s obzirom na to da nam je i sam Toni priznao kako misli da će ovo biti zadnja godina ozbiljnijeg bavljenja vaterpolom. Na fakultetu je usmjerio Kondicijsku pripremu sportaša koja ga jako zanima. “Polako sam počeo raditi u struci i tako želim nastaviti, posebice u sportovima koje volim kao što su plivanje, vaterpolo, tenis i odbojka.” Ispričao nam je kako u planu ima učiti što više, čitati znanstvene radove i časopise te se tako što više educirati i usmjeriti u kondicijsku pripremu i vođenje individualnih treninga. “Iako mi je plan nakon fakulteta bio otići igrati van, tijekom faksa se toliko toga promijenilo i mislim da me sad puno više interesira ostanak u Zgrebu i rad na karijeri.” Planovi za budućnost uključuju kondicijsku pripremu profesionalnih sportaša, a mi smo sigurni kako će Toni radom i uloženim trudom na kraju dosegnuti svoje ciljeve.

Comments are closed.