Press "Enter" to skip to content

Studiranje u Rotterdamu: Iskustva studenata s razmjene

Rotterdam, kao destinacija studiranja na razmjeni, otvara vrata bogatstvu iskustava, kulturnih razlika i akademskih prilika. Pitali smo troje studenata koji su dijelili svoje doživljaje i impresije tijekom boravka te studiranja u Rotterdamu.

Luka je istaknuo svoju želju za neovisnošću i novim perspektivama prije razmjene. Na Erasmus University Collegeu, primijetio je inovativan pristup predavanjima s malim grupama studenata koji potiče aktivno sudjelovanje:

“…sviđa mi se njihov format seminara s malim brojem studenata koji raspravljaju tekst s minimalnim utjecajem profesora koji služi samo kako bi provjerio jesmo li dobro shvatili neki tekst.”

Laura Jerleković

Također je naglasio kako je kulturnih razlika bilo više nego što je očekivao:

“Tamo svi voze bicikle, svi su vegetarijanci i svi su vrlo osviješteni o feminizmu i LGBTQ zajednici. Primjerice, prvi tjedan je bio organiziran roštilj kako bi se svi bolje upoznali i slično, ali ‘prema načelima fakulteta na roštilju nije bilo mesa‘.”

Za Laru, suvremenost studijskog smjera i potpora profesora u postizanju akademskog uspjeha bile su najveće prednosti u Rotterdamu. Naglasila je važnost brige o mentalnom zdravlju studenata i otvorenost profesora prema individualnim potrebama studenata:

“…sviđa mi se fokus profesora i fakulteta na mentalnu dobrobit studenata i direktan odnos koji profesori i fakultet nastoje stvoriti sa svakim studentom, primjerice u redu je povjeriti se profesoru u vezi lošeg mentalnog ili općeg zdravstvenog stanja.”

Njezino iskustvo obogatilo ju je uvidima o interakciji s različitim ljudima i promijenilo njezinu percepciju prijateljstva:

“…u internacionalnoj sredini kao što je ona u Rotterdamu sam napokon upoznala ljude slične sebi i shvatila sam kako samo nisam dovoljno daleko gledala i sa dovoljno se različitim ljudima družila.”

Laura Jerleković

Ana je opisala svoju nervozu prije putovanja, ali i želju za novim iskustvima i učenjem:

“Iskreno, bila sam dosta nervozna prije putovanja, no jako sam se veselila jer sam znala da ću bolje upoznati Nizozemsku kulturu, upoznati nove ljude i naučiti puno novih stvari.”

Ana se relativno lako prilagodila životu u Rotterdamu:

Prilagodba mi nije bila teška s obzirom da sam kao osoba dosta samostalna. Kada sam ušla u rutinu, stvarno ništa mi nije predstavljalo problem. Čak sam zavoljela i kišno vrijeme. No naravno, nedostajali su mi obitelj i prijatelji. Rotterdam ipak nije baš tako blizu Zagreba. Nedostajala mi je i naša hrana. Nizozemci nisu baš poznati kao veliki gurmani…”

Svo troje studenata istaknuli su važnost prilagodbe životu u Rotterdamu, navodeći izazove poput bicikliranja, ali isto tako i pozitivne aspekte kao što su novi prijatelji, raznolikost aktivnosti te podršku akademskih ustanova.

Laura Jerleković

Njihovi savjeti studentima koji planiraju studentsku razmjenu:

“Potaknula bi studente da iskoriste priliku i da odu na razmjenu! To će im sigurno biti jedno od najljepših razdoblja u životu. Ako planirate ići u Nizozemsku, nikad ne smijete zaboraviti kišobran. Nikad ne znate kakva vas oluja čeka iza ugla.”

Ana

“Apsolutno idite. Razmjena je iskustvo koje se mora iskusiti bar jednom. Rotterdam je skup i teško je naći smještaj, međutim moguće je ako vam je to baš želja. Ako ne, odite bilo gdje. Na kraju dana nije bitno gdje idete, siguran sam da će vam biti super!”   

Luka

“Just do it! To bi bio moj primarni savjet, ako se osjećate da niste dovoljno dobri ili se bojite, samo prihvatite ovaj izazov jer nećete pogriješiti i iz njega nećete samo izvući nova prijateljstva i znanja, već i potvrdu o tome da ste sposobniji nego što mislite! Nemojte se ograničavati pogotovo kada je vaše obrazovanje i osoban razvoj u pitanju.”     

Lara

Comments are closed.