Press "Enter" to skip to content

Sud u Coloradu odlučio Trumpu zabraniti izlazak na američke izbore 2024. Što to znači i kakve će biti posljedice?

Bivši američki predsjednik Donald Trump diskvalificiran je iz sudjelovanja na predizborima u Coloradu za predsjedničke izbore sljedeće godine zbog njegove uloge u neredima na Capitolu od strane njegovih pristaša. To znači da je sud utvrdio da Trump nije podoban za Bijelu kuću. Time postaje prvi predsjednički kandidat u povijesti SAD-a koji se suočio s takvom odlukom.

“Izravni i izričiti napori predsjednika Trumpa, tijekom nekoliko mjeseci, koji je poticao svoje pristaše da marširaju do Capitola kako bi spriječili ono što je lažno okarakterizirao kao navodnu prijevaru naroda ove zemlje, bili su nedvojbeno otvoreni i dobrovoljni”, navodi se u presudi.

Što to znači?

Trumpova diskvalifikacija znači da bi prema izbornim zakonima bilo pogrešno navesti ga kao kandidata na predsjedničkim izborima u Coloradu. U nalogu je navedeno da se neće računati ni glasovi dani u njegovo ime.

Sudski nalog odnosi se samo na primarne izbore 5. ožujka koje će održati Republikanska stranka. Međutim, njegov zaključak mogao bi utjecati na opće izbore za predsjednika zakazane za 5. studenog.

Colorado se smatra sigurnom državom za demokrate i malo je vjerojatno da će Trumpova sudbina tamo utjecati na njih, prema nestranačkim političkim analitičarima.

Međutim, ako druge države dođu do istog zaključka kao Colorado, to će oslabiti Trumpove šanse da prikupi potrebnih 270 glasova Elektorskog kolegija potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Bivši se predsjednik SAD-a suočava sa pravnim bitkama za ostanak na predsjedničkim izborima u nekoliko drugih država. U Arizoni i Michiganu, pokušaji da se Trump proglasi nepodobnim do sada su bili neuspješni, a tužitelji u potonjem u ponedjeljak su podnijeli žalbu državnom višem sudu. New Hampshire je također među državama koje osporavaju Trumpovu kandidaturu.

Kakve će biti posljedice te odluke?

Troje od sedam sudaca Vrhovnog suda u Coloradu nije se složilo sa odlukom, tvrdeći da bivši predsjednik nije imao pošteno suđenje.

Jedan od sudaca, Carlos Samour upozorio je na “kaos” nakon presude. “Budući da većina drugih država nema odredbe Izbornog zakona koje mi imamo… to će neizbježno dovesti do diskvalifikacije predsjednika Trumpa s predsjedničkih izbora u manje od svih pedeset država, riskirajući tako kaos u našoj zemlji”, napisao je Samour. “Ovo nikako ne može biti ishod koji su zamislili ustavotvorci.”

Posljedica te odluke je da Republikanci zagovaraju da se trenutačni predsjednik Joe Biden ukloni s glasačkih listića. Politički komentator Gunther Eagleman objavio je na X-u da bi Bidena trebalo ukloniti s glasačkog listića u Teksasu nakon presude u Coloradu. Peachy Keenan, konzervativna komentatorica i autorica, otišla je korak dalje, napisavši na X-u: “Sve crvene države trebaju odmah podnijeti peticiju svojim sudovima da uklone Bidena s glasačkog listića.”

Presuda Vrhovnog suda Kolorada odnosi se samo na državu, ali će imati dugotrajne posljedice u predsjedničkoj utrci 2024., u kojoj je Trump favorit GOP-a. 

Comments are closed.