Press "Enter" to skip to content

Sve što trebate znati o sportu u usponu – powerlifting

Powerlifting Squat Wallpaper – Unique Spectacular Eye Candy Elite FTS

Powerlifting je sport u kojem se nastoji podignuti maksimalna kilaža u tri specifične vježbe: čučanj, bench press (ravni potisak s klupe) i mrtvog dizanja. Možemo ga usporediti s olimpijskih sportom dizanja utega jer uključuje pokušaj sportaša da podigne maksimalnu kilažu u jednom dizanju šipke opterećene pločama s utezima. Razvio se iz poznatog sporta odd lifts, koji slijedi format od tri pokušaja u kojemu natjecatelji moraju postići podizanje što veću težinu utega.

U natjecanju, dizanja se mogu izvoditi s opremom ili bez nje (‘klasično’ ili ‘sirovo’ podizanje utega ). Oprema u ovom kontekstu odnosi se na potpornu majicu za klupu, odijelo ili hlače za čučnjeve/mrtvo dizanje. U nekim savezima, u kategoriji opremljenih dozvoljeni su i zavoji za koljena u kategoriji. Pojasevi s utezima, rukavi za koljena, zavoji za zglobove i posebna obuća također se mogu koristiti, ali se ne uzimaju u obzir pri razlikovanju dizanja s opremom od one bez opreme.

Natjecanja se održavaju diljem svijeta. Powerlifting je i paraolimpijski sport (samo potisak s klupe) od 1984., a prema IPF-u (Međunarodnoj powerlifting federaciji) također je i sport Svjetskih igara. Lokalna, nacionalna i međunarodna natjecanja također su odobrena od strane drugih federacija koje djeluju neovisno o IPF-u.

Izvor: Sven Mieke

Većina powerlifting saveza koristi sljedeće težinske kategorije

Muškarci: do 53 kg (junior), 59 kg, 66 kg, 74 kg, 83 kg, 93 kg, 105 kg, 120 kg, 120 kg+

Žene: do 43 kg (juniorke), 47 kg, 52 kg, 57 kg, 63 kg, 69 kg, 76 kg, [40] 84 kg, 84 kg+

Isto tako i dobne kategorije:

podjunior (18 i ispod), junior (19-23), open (24-39), master 1 (40-49), master 2 (50-59), master 3 (60-69) te majstori 4 (70+).

Dobna kategorija ovisi o godini rođenja sudionika. Na primjer, ako sudionik navrši 18 godina u siječnju, on ili ona se još uvijek smatraju Sub-juniorom do kraja te kalendarske godine.

Izvor: Sven Mieke

Natjecanje unutar sporta odvija se na način: svakom natjecatelju dopuštena su tri pokušaja u čučnju, bench pressu i mrtvom dizanju, ovisno o njihovom položaju i organizaciji u kojoj dižu. Najbolji važeći pokušaj dizača u svakom dizanju ubraja se u ukupni rezultat natjecanja. Za svaku težinsku kategoriju pobjeđuje dizač s najvećim ukupnim brojem. U mnogim susretima, dizač s najvećim ukupnim rezultatom u odnosu na svoju težinsku kategoriju također pobjeđuje. Ako dva ili više dizača postignu isti ukupni rezultat, lakši dizač rangira se iznad težeg dizača. Natjecatelji se ocjenjuju protiv drugih dizača istog spola, težine i dobi.

Trenutni svjetski rekorderi u powerliftingu su : Hafthor Bjornsson (mrtvo dizanje, 501 kg),  Julius Maddox (bench press, 335 kg), Raya Williamsa (čučanj, 455,8 kg).

Comments are closed.