Press "Enter" to skip to content

Švedska ima novu vladu: novom ministricom imenovana transrodna osoba

Nova švedska ministrica za školstvo, Lina Axelsson Kihlblom prva je transrodna osoba koja će u toj nordijskoj zemlji postati ministrica, godinu dana nakon što je Belgija imenovala prvu europsku transrodnu potpredsjednicu vlade

 

  • Kihlblom, (51), bivša ravnateljica škole i pravnica, imenovana je ministricom u novoj socijaldemokratskoj vladi premijerke Magdalene Andresson koja je danas službeno postala prva žena na čelu vlade u Švedskoj.

  • U knjizi “Hoćeš li me sada voljeti?” Kihlblom je prepričala kako je u tijelu dječaka rasla kao djevojčica i u 25. godini odlučila se na promjenu spola. Trans osobe su, kako kaže, “uvijek postojale, postoje i danas i više se ne sramimo”

  • “Mi smo nova normalnost”, kazala je 2018. za javnu televiziju SVT. Kihlblom je razvedena i majka je dvoje posvojene djece. U njezinoj će ministarskoj nadležnosti biti osnovne i srednje škole, a ministrica obrazovanja Anna Ekstrom bit će zadužena za visoko obrazovanje.
  •  
  • Podsjetimo, do imenovanja nove vlade došlo je nakon što je dosadašnji premijer  Stefan Löfven podnio ostavku, a sljedeći izbori održat će se u rujnu 2022.

Be First to Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *