Press "Enter" to skip to content

Švičarska vlada odbila prijedlog zakona prema kojem i kompanije mogu biti odgovorne za kršenje ljudskih prava

Tijekom današnjeg dana švicarska je vlada trebala odlučiti hoće li u budućnosti tvrtke biti odgovorne za zagađenje okoliša i kršenje ljudskih prava.

Inicijativa imena Odgovorno poslovanje utjecala bi pravno i financijski na švicarske poslovnice diljem svijeta, ali i na njihove partnere i vanjske suradnike što bi značajno moglo oštetiti poslovanja velikih kompanija poput Nestlea. Štoviše, kompanije bi bile dužne braniti svoje poslovanje na sudu.
Iako mnogi tvrde da švicarske kompanije već posluju prema najvišim standardima, zagovornik ovog zakona, Andreas Missbach ukazuje na neadekvatne radne uvjete u rudnicima Latinske Amerike koji su pod švicarskom upravom.
Spomenuti referendum je podijelio zemlju. Mnogi poduzetnici smatraju da bi provedbom ovog zakona Švicarska bila prisiljena pridržavati se rigoroznih mjera, dok ostatak Europe nema tu obvezu što bi im dalo nepravednu prednost. Uz to, takve mjere bi donijele veliku štetu s obzirom na stanje u svijetu uzrokovano pandemijom COVID-19. No, postoje i oni koji smatraju da to i nije tako loš prijedlog jer bi na taj način pokazali da su društveno odgovorni, liberalni i da im nije jedino stalo do profita.

Nakon provedenog referenduma prijedlog zakona je odbijen. Dok je 50 % birača potvrdilo da žele usvajanje zakona, švicarska vlada nije podržala inicijativu, a ona ne može biti usvojena bez potpore i jednih i drugih. Međutim, švicarska je vlada predložila alternativni prijedlog koji stupa na snagu odmah,a nalaže češće izvještavanje o problemima koji se tiču okoliša i zaposlenika, a poseban naglasak stavljen je na sankcioniranje iskorištavanja maloljetnika.

Bez obzira na neuspjeli pokušaj švicarskog društva Europa može očekivati nove mjere iduće godine koje će unaprijediti mnoge standarde, a posebno će biti uključene one koje se tiču ljudskih prava i okoliša.

Comments are closed.