Press "Enter" to skip to content

Svijet je dobio novu republiku: Barbados službeno odvojen od Ujedinjenog Kraljevstva

Nakon gotovo 400 godina, Barbados je , prije nekoliko dana, službeno prekinuo sve veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Narod je uklonio Kraljicu Elizabetu II. s vlasti i izabrao svoju prvu predsjednicu – Sandru Mason. Glavna svečanost, kojom Barbados prelazi iz kraljevstva u republiku, održala se 30. studenog na Trgu Nacionalnih Heroja u središtu glavnog grada Bridgetowna. Na trgu su se održale i ostale svečanosti, a sve je bilo ukrašeno nacionalnim bojama Barbadosa – izvještava CNN

Barbados - Sandra Mason
Izvor: Twitter

Na isti dan, prije točno 55 godina, Barbados je izglasao neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, a tadašnja britanska predstavnica, guvernerka Sandra Mason, u utorak je prisegnula kao prva predsjednica republike Barbados. Kako prenosi CNN , u svom prvom predsjedničkom govoru, Sandra Mason ističe kako će narod Barbadosa po prvi puta u potpunosti iskoristiti svoj suverenitet i kao republika krenuti u jednom novom smjeru.

“Desetljećima smo vodili diskurs i raspravu o tranziciji Barbadosa u republiku. Danas su rasprava i diskurs postali akcija. Danas smo našem kompasu postavili novi smjer.” – s ponosom govori predsjednica Mason.

Na svečanom djelu izmjene zastava prisustvovao je i nasljednik britanskog trona, Princ Charles.

Princ Charles
Izvor: Twitter

Comments are closed.