Press "Enter" to skip to content

Svjetska zdravstvena organizacija započela istragu u Wuhanu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) posjetila je grad Wuhan u kojem je započela pandemija COVID-19. Ovu istragu su iščekivali mjesecima, no bila je odgađana zbog pregovora između WHO-a i Beijinga.

Organizirani su intervjui sa zaposlenicima znanstvenih instituta, bolnica te, na koncu, razgovor sa zaposlenicima tržnice za koju se sumnja da je virus potekao. Većina znanstvenika je uvjerena da je virus potekao od šišmiša, no još uvijek nisu sigurni kako je prešao na čovjeka. Ovo nije prvi put da je oblik koronavirusa prešao sa životinje na čovjeka. Naime, 2002. godine vrsta koronavirusa, SARS prvi se put pojavila u gradu Foshanu, u Kini, a smatra se da se nulti pacijent zarazio od rakuna ili cibetke.

Mnogi već sada kritiziraju Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog usporene reakcije, ali isto tako i okrivljavaju Kinu za prekasno obavještavanje o prvim slučajevima što je dalo poticaj neprimjetnom širenju. Ovdje se posebno istaknuo oftalmolog Dr. Li Wenliang koji je odmah pokušao alarmirati javnost. Zbog svojih izjava je i kažnjen i cenzuriran uz obrazloženje da je širio povjerljive informacije. Cijeli proces zataškavanja i susreta s policijom bilježio je na svojem blogu što je uznemirilo kinesku javnost i uzrokovalo nekoliko online kampanja kojima se pokušavalo doći do istine.

Nažalost, nekoliko dana nakon toga i sam je obolio od korona virusa i preminuo. Nakon njegove smrti kineska je vlada prekinula svaku istragu o njemu, ponudila ispriku njegovoj obitelji i proglasila Li-a herojem koji je služio svojoj domovini. Da njegovom ime nije zaboravljeno govori u prilog i činjenica da je talijanski autor Francesca Cavallo napisao dječju knjigu naziva „Dr. Li and the crown-wearing virus” kojom je pokušao ispričati njegovu priču i istovremeno educirati djecu o novom virusu.  Osim toga, objavljeno je nekoliko članak o njemu diljem svijeta, napisano par pjesama njemu u čast te su se čak stanovnici grada New Yorka okupili u Central Parku kako bi dostojno obilježili njegovu smrt.

Izvor: The New York Times, Faye Fong

Svjetska zdravstvena organizacija ima u planu istražiti divlje i domaće životinje koje se prodaju na tržnici, uključujući lisice, rakune i jelene. Također će istražiti i druge tržnice u Wuhanu i pratiti izvoz i uvoz životinja. Naravno, najveći fokus će biti stavljen na životinje za koje se zna da su osjetljive na virus, poput mačaka i vidri.

Sve u svemu, istraga bi mogla potrajati godinama, a znanstvenici moraju biti na dodatnom oprezu zbog napetih odnosa između Kine i Sjedinjenih Američkih Država

Comments are closed.