Press "Enter" to skip to content

Teška prometna nesreća na autocesti A1

Teretno vozilo zabilo se u kombi koji je bio u zaustavnoj traci. U teškoj nesreći život su izgubile četiri osobe dok je pet osoba ozlijeđeno. Vozač teretnog vozila nije bio pod utjecajem alkohola, a daljnji uzroci nesreće još se istražuju.

Foto: 24sata

Teška prometna nesreća dogodila se u subotu oko 7:20 sati ujutro na 19. kilometru autoceste A1 iza odmorišta Desinić u smjeru Karlovca, 2 kilometra prije izlaza Jastrebarsko. Nesreća se dogodila kada je  šleper naletio na kombi koji se nalazio u zaustavnoj traci. U prometnoj nesreći smrtno su stradale četiri osobe dok ih je pet teže ozlijeđeno i trenutno se nalaze u tri zagrebačke bolnice. Među ozlijeđenima je i vozač šlepera, a po izlasku iz bolnice policija će ga privesti na kriminalističko istraživanje.

Prema izvješću Policijske uprave zagrebačke kombi u kojem su bili radnici tvrtke Šumo-Promet iz Mustafine Klade se nalazio u zaustavnoj traci zbog kvara te je bio propisno označen trokutom i imao je upaljena sva četiri pokazivača smjera. Vozač kamiona kretao se nepropisno, nije se kretao sredinom obilježene prometne trake već se kretao većim djelom po zaustavnom traku. Usred naleta kamion je odbacio kombi koji je udario muškarca koji se nalazio ispred vozila, a prilikom izlijetanja oba vozila u obližnji jarak kamion je bočnom stranom naletio na tog istog muškarca koji je ostao zarobljen ispod vozila. Vatrogasac javne vatrogasne postrojbe Karlovac, Dinko Omrčen za Dnevnik Nove TV izjavio je da je vađenje unesrećenih bilo otežano jer su četiri osobe bile prikliještene te se trebao rezati lim da se do njih uopće moglo doći, a jedna osoba bila je zarobljena pod šleperom i do nje se nije moglo dok nije došla dizalica koja je digla šleper.

Foto: JVP Karlovac/Facebook

Tragičnom događaju je putem telefona svjedočio i šef radnika Stevo Kovač. Njegovi radnici bili su na putu za šumarije Karlovac jer su za njih obavljali službene radove, sadili su mlade sadnice hrasta lužnjaka. Za 24sata gospodin Kovač je rekao da se kombi s njegovim radnicima morao zaustaviti jer mu je puknuo zupčasti remen, a vozač kombija je u trenutku nesreće bio izvan kombija, a putnici su u vozilu čekali pomoć.

Prometni stručnjaci poručuju da ako se nađete u situaciji da na autocesti morate zaustaviti svoje vozilo u zaustavnom traku obavezno  postavite  sigurnosni trokut na udaljenosti 100-150 metara i uključite sva četiri pokazivača smjera. Sigurnosni trokut nije samo formalnost, on će pravodobno upozoriti ostale sudionike prometa na zaustavljeno vozilo te će usporiti i obići vozilo, a ako ga i ne vide će udariti u njega i u tih 100 metara će se stići zaustaviti. Također je bitno da čim prije izađete iz vozila, obučete reflektirajuće prsluke i pomoć pričekate iza zaštitne odbojne ograde.

Comments are closed.