Press "Enter" to skip to content

Tjeskobna petlja

Palikuća, David Glašo (2021.)

Agorafobija, potaknuta socijalnom anksioznošću, je tema koju je David Glašo pokušao prikazati u ovome kratkome trileru. Glavna i jedina junakinja, Jagoda, prikazana je kako bezbroj puta pokušava izaći iz kuće. Odijevanje kaputa, pripremanje kišobrana ipak nije dovoljno da razbije strah od vanjskoga svijeta. Jagoda nakon svakog pokušaja promjene okoline, završi poražena na stolici kraj izlaza.

 Sve to što ona radi kako bi se pripremila napustiti svoj dom, nalikuje i na kompulzije izazvane OKP-om, s obzirom na to da sam film dava dojam da ona više puta provjerava je li sve „u redu“ prije izlaska, što ukazuje na prisutnost intruzivnih misli. Kroz scenu, koja se ne mijenja, vidimo kako ju strah od nepoznatoga i onoga što je vani sve više i više proždire. Monotona, tamna boja njene odjeće još više vuče samu kompoziciju filma prema tjeskobnim mislima s kojima se može poistovjetiti gotovo svatko tko je proživio karantenu.

Jednostavnost snimke te svima dovoljno poznata scena tipičnog hodnika, još više pridonosi upravo tome da ovaj kratki uradak možemo nazvati trilerom. Takva scenografija nam na prvu izaziva poznate osjećaje udobnosti i doma no ubrzo vidimo kako se to pretvara u jedan umni zatvor iz kojega teško izlazimo. Kod Jagode nastaje i depresija radi koje ona zagradi izlazna vrata daskom za sušenje odjeće, te počinje uneređivati vlastiti dom.

Jedna od zanimljivijih scena se nalazi pri samome kraju, glavna junakinja se nalazi vani, na suprotnoj strani vrata. Panično pokušava ući u kuću no to joj ne uspijeva. Strah u njenim očima nakon izlaska iz zone udobnosti te anksiozni napad kojega ona doživljava pri nemogućnosti vraćanja na sigurno, prikaz je kroz kojeg se dosta gledatelja može zamisliti.

 Poruka ovoga filma, koji je bio prikazan  u sklopu programa Kockice na Zagreb Film Festivalu te na Pula Film Festivalu i Danima hrvatskog filma 2022. godine, je neizmjerno važna s obzirom na to da se o mentalnim posljedicama karantene ne govori dovoljno ili ih se ne shvaća ozbiljno. Izostanak socijalizacije trajno može oštetiti pojedince, a ovaj nam film daje priliku da se i sami zamislimo u poziciji Jagode.

Comments are closed.