Press "Enter" to skip to content

Tko je bio Vinko Pintarić, jedan od najzloglasnijih hrvatskih serijskih ubojica čije ime i dan danas ledi krv u žilama

Vinko Pintarić (3.4.1941. – 25.5.1991.) bio je peterostruki hrvatski ubojica čiji je krvnički pohod trajao 17 godina u bivšoj državi Jugoslaviji.

Image by v.ivash on Freepik

Djetinjstvo i prva zatvorska kazna

Dok je bio samo četverogodišnji dječak svjedočio je premlaćivanju i odvođenju oca od strane Jugoslavenske tajne policije OZNA-e pod optužbom da je surađivao sa ustašama. Vinkov otac nikad se nije vratio te se pretpostavlja da je smaknut dan nakon odvođenja. 

Nekoliko godina nakon očeve smrti, Vinkova se majka preudala za alkoholičara koji ga je zlostavljao i traumatizirao mu djetinjstvo. Za to vrijeme Vinko se počeo interesirati za vatreno oružje te je starom očevom puškom usmrćivao životinje. Važno je napomenuti da je agresivno ponašanje prema životinjama od strane djece dokazano kao jedan od pokazatelja poremećaja u ponašanju i vrlo česta karakteristika budućih serijskih ubojica.

Početak njegove kriminalne karijere započeo je premlaćivanjem roditelja svoje prve supruge zbog čega završava u zatvoru na nekoliko mjeseci. Nakon izlaska iz zatvora ne vraća se svojoj prvoj supruzi već seli u Zabok, gdje upoznaje Katicu Tisanić, ženu koja je radila u tvornici i imala dijete iz prethodnog braka. Katica i Vinko se vjenčaju te zajedno dobivaju kćer. Njihova obitelj bila je funkcionalna sve dok Vinko nije pao u depresiju i očaj zbog nemogućnosti pronalaska posla, što ga je dodatno potaknulo da se prepusti alkoholu i agresiji.

Prva dva ubojstva

 U travnju 1973. Pintarić odlazi na razgovor za posao u lokalnu tvornicu, no oni ga odbijaju. Bijesan Pintarić opija se do izbezumljenosti i na povratku kući susreće susjeda Vida Želimorskog s kojim ulazi u sukob. Pintarić nakon sukoba uzima vatreno oružje, ubija Želimorskog te ranjava njegovog podstanara.

Zbog ubojstva bio je u bijegu 18 dana nakon čega ga policija pronalazi i odvodi u psihijatrijsku bolnicu Vrapče iz koje naposljetku bježi. Sumnjajući da ga je supruga prijavljivala policiji, vraća se kući i ubija suprugu na licu mjesta te ponovno odlazi u bijeg. 

Osuđivanje i bježanje iz zatvora

Nakon 3 mjeseca bijega, dobrovoljno se predaje policiji. Za svoje zločine prvotno je bio osuđen na smrt, no zakonska kazna mu se mijenja u 20 godina zatvora u Staroj Gradiški. 

Nakon 8 godina zatvorske kazne odlučuje se na ponovni bijeg. Iznimno lukav Pintarić ovaj put se samo zapisao na popis zatvorenika koji su trebali dobiti pravo na izlazak iz zatvora te uspijeva pobjeći na način da je samo išetao iz zatvora. Odbjegli ubojica vraća se u Zagorje gdje luta šumama i selima u kojima često krade i provaljuje, a mještani ga zbog straha ne prijavljuju policiji.

Jednom prilikom Pintarić je probao provaliti u kuću gdje su ga dočekali otac Milan i sin Matija Kucelj te su ga u sukobu teško ozlijedili i zadržali sve dok po njega nije došla policija. Opet je bio osuđen na zatvorsku kaznu, no ovaj put ju treba služiti u zatvoru u Lepoglavi. Nakon nekoliko godina u zatvoru zbog dobrog vladanja dobiva pravo na slobodan vikend s kojeg se nikad nije vratio u kaznionicu.

Ponovo luta po šumama i selima, a mještani zbog straha ponovo šute i ne usuđuju se prijaviti ga policiji. 

Pintarić ponovno ubija

Njegova treća žrtva bio je Štef Kišur kojeg je ubio hitcem u glavu nakon što ga je Pintarićeva tadašnja ljubavnica optužila da je ubio pile i bacio joj ga u dvorište. Nedugo kasnije Pintarić zbog paranoje ubija Rudolfa Belinu za kojeg je sumnjao da ga je cinkao policiji.  Njegova posljednja smrtno stradala žrtva bio je Božo Habek kojega je navodno također ubio zbog paranoje.

Krvnik ostao bez glave

U daljnjem bijegu Pintarić je ranio dvojicu policajaca i ponovo nestaje. Na posljetku, 1991. godine policija uspijeva otkriti njegovo utočište u Velikom Trgovišću u kući nove ljubavnice Ankice Buhiniček. Policija je opkolila kuću i naredila mu da se preda. Pregovori nisu imali rezultata te policija kreće s izvlačenjem Pintarića iz kuće, na što on počinje pucati. U međuvremenu ranjava ljubavnicu Ankicu u trbuh sumnjajući da ga je odala. Tri policajca u tom trenu ulaze u kuću te jedan od njih ispaljuje hitac koji okončava Pintariću.  

U svojem pohodu, koji je trajao čak 17 godina, Pintarić je usmrtio petero, a ozlijedio i ranio je desetke ljudi. Zbog brojnih ljubavnica dobio je nadimak Don Juan zagorskih brega, a zbog čestih krađa od najimućnijih seljana čak je i dobio nadimak Robin Hood. Njegovi posmrtni ostaci zakopani su na neoznačenom grobu u Lepoglavi.

Comments are closed.