Press "Enter" to skip to content

Tko su Gnomovi? Koje značenje se krije iza ovih slatkih božićnih patuljaka?

Božić nam je pred vratima, gradovi i ulice su poprimile bajkovit izgled i gdje god se okrenete susrećete se s malenim patuljcima koji imaju veliku kapu, dugu bradu i nemaju oči. To su Gnomovi. Sigurno ste ih vidjeli, ali znate li priču o njima?

Gnomovi su malena i čudesna bića koja donose sreću, ljubav, blagostanje, pozitivnu energiju i osjećaj mira.

Izvor: Amazon.com

Priča o Gnomovima seže daleko u prošlost kad se vjerovalo da postoje četiri svijeta: onaj na zemlji, pod zemljom, pod vodom i iznad zemlje. Gnomovi pripadaju podzemnom svijetu, onom najmračnijem od svih. I baš zato što su živjeli u potpunoj tami, njihova karizma i aura mogle su unijeti svjetlo gdje god bi se pojavili.
Vjerovalo se da njihova pojava otklanja sve ono teško, mračno, mučno, sve negativno i to ne samo u njihovom, nego i u svim ostalim svjetovima. Čak su ih i liječnici koristili u svojim ordinacijama kako bi bolesnicima otklonili bol. Postolari, kovači, krojači i trgovci imali su uvijek ponekog Gnoma u blizini. Vrtovi su bili potpuni tek kad su imali bar jednog gnoma čuvara dvorišta, a kuća bez njih se nije mogla zamisliti. Putnicima za siguran put, zaljubljenima za vjernu i vječnu ljubav, majkama u znak zahvalnosti, svima za sve dobro i najbolje, kao srećonoša, njegovo veličanstvo – GNOM.

Ukoliko Vas pod božićnim drvcem dočeka maleni Gnom, nemojte ostati u čudu, Gnomovi se poklanjaju kako bi Vam donijeli sve najbolje u Vašem životu!

izvor: Pottery Barn

Izvor: https://hr-hr.facebook.com/pages/category/Jewelry-Watches/Mickey-handmade-922931934467965/