Press "Enter" to skip to content

Tokyo Anime Awards: Mataićevi “Penjači” najbolji su kratkometražni film

Film „Penjači“ kratkometražni je animirani film redatelja Siniše Mataića. Mataić je studirao animaciju i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Film prikazuje dva prijatelja koji su odlučili osvojiti 712 metara visok Anića kuk u NP Paklenica. Kroz priču saznajemo karaktere oba prijatelja te njihove poglede na život. Stil penjanja prati način na koji žive pa je tako jedan od prijatelja zaigran i nepromišljen drugi je pak staložen, miran i proračunat. „Plot twist“ se događa kada penjači izaberu teži i opasniji smjer.

Unatoč svojoj animiranoj naravi film je prožet adrenalinom i vezanjem gledatelja sa likovima. Mataić je u svojih 10 minuta ostvario puni potencijal kratkometražnog filma. Uspio je prikazati kako se čovjekov karakter mijenja ovisno o težini situacije. Sretan završetak filma kod likova mijenja poglede na život a kod publike ostavlja osjećaj ugode.

Same animacije filma ne bi se posramio ni Disney. Mataić je upravo izvanrednom animacijom podigao razinu samog filma i još jednom dokazao da Hrvatska ima veoma kvalitetnu produkciju animiranih filmova. Kvalitetu animiranog filma potvrđuje i nagrada za najbolji kratkometražni film na, ni više ni manje, Tokyo Anime Awards festivalu 2016. godine. Razina sličnosti sa stvarnim svijetom točnije lokacijama na kojima se radnja odvija je nevjerojatna i na trenutak zaboravljate da gledate animirani a ne igrani film.

Comments are closed.