Press "Enter" to skip to content

Top 5 božičnih filmova za pogledati

Božićno vrijeme podrazumijeva ostajanje doma s obitelji i uživanju u udobnosti doma. Ove godine to pravilo vrijedi više nego ikada. Jedna od univerzalno najomiljenijih božićnih aktivnosti je gledanje filmova, čije je izabiranje znatno zakomplicirano razvojem streaming i on demand servisa. Stoga, za sve ljubitelje filmskih božićnih klasika donosimo sažet popis top 5 filmova koje vrijedi pogledati i ovog Božića.

1. Divan život

Pinterest

Malo koji film je ostavio traga na božični žanr kao film Franka Capre u kojem glavni junak na Badnjak odluči počiniti samoubojstvo. Posjećuje ga njegov anđeo čuvar koji mu pokazuje koliko je zapravo dragocjen njegov život. Ovaj prekrasni božićni klasik uvršten je u top 100 najboljih filmova svih vremena.

2. Kako je Grinch ukrao Božić

thesun.com

Anti-božićna, ali zapravo potpuno božićna priča dr. Seussa oživjela je u izvedbi Jima Carreyja koji je kao veliki zeleni Grinch u ratu sa svime što ima veze s Božićem. Grinch odlučuje ukrasti Božić od sugrađanja Whovillea, a na kraju filma očekujte da će vam srce narasti za koju veličinu od topline kojom ova komedija zapravo zrači.

3. Predbožićna noćna mora Tima Burtona

Youtube screenshot

Tim Burton je svog protagonist, Jacka Skellingtona, opisao kao potpunu suprotnost gore navedenog Grincha. Jack otkriva božićni duh toliko se zaljubljuje u njegov duh da je odlučan dovesti ga u svoj rodni Halloweentown. Vječno pitanje je li ovaj film zapravo božični ili pripada Halloweenu najlakše se odgovori zaključkom da ga vrijedi pogledati u kojem god dobu želite, a možda i u oba s obzirom na iznimno simpatičnu jezivost koju Tim Burton nudi ovom pričom.

4. Ljubav zapravo

LoveActually

Božićna limunada za sva vremena, film u kojem glume svi britanski glumci ikada, a koji priča o povezanosti života likova. Nemoguće je ostati ravnodušan na jednu od najpoznatijih ljubavnih scena u kojoj Mark dolazi Juliet na vrata sa svojim natpisima. Film je otvorio put novoj struji božićnih, multi-narativnih filmova  i vrijedi ga pogledati.

5. Sam u kući

Vanity Fair

Za kraj, film bez kojeg Božić ne bi bio Božić. Premisa ovog klasika je svima poznata, Kevin ostaje sam nakon što ga u gužvi i strci polaska na odmor obitelj slučajno zaboravi u kući. Ono što uslijedi je rat smicalicama protiv dva pljačkaša koji žele iskoristiti praznu kuću. Joe Pesci i Daniel Stern su urnebesni u ulogama nespretnih pljačkaša, a Macaulay Culkin ogledni primjer slatkog i nestašnog dječačića. Bilo da ga ne možete smisliti ili vam je jedan od najdržih filmova, Božić je nezamisliv bez ovog filma.

Comments are closed.