Press "Enter" to skip to content

“Top dog/Underdog”, izložba Pauline Jazvić osvanula u MUO

Akademska umjetnica Paulina Jazvić predstavila je u subotu u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) prostornu instalaciju “Top dog/Underdog”, koju je simbolički smjestila na stubište koje vodi prema Stalnom postavu, gdje je prvotno trebala izlagati, no nažalost to, kao i mnoga druga događanja, je zbog potresa nije bilo izvedivo.  Instalacija sadržava dvadeset uvećanih kaširanih fotografija umjetničinog kraljevskog pudla Švrće, koje postavljene na stepenicama simbolično ‘čuvaju’ teško oštećeni prostor Muzeja, u jeku potresa i razorne snage pandemije.


Rad Pauline Jazvić trebao je biti predstavljen u okviru ciklusa “Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO“, koji spaja tradiciju tog 140 godina starog muzeja i suvremeni umjetnički izričaj.
“Zbog nesretnih okolnosti izložba je svedena na jedino što nam je ostalo od Stalnog postava, na stubište gdje se smjestila instalacija, s obzirom na to da su zbirke nedostupne i dijelom evuakuirane. Možda je to malo i neznatno, no za nas u Muzeju u ovom trenutku to je sve”, priopćila je viša kustosica Jasmina Fučkan na otvorenju.

Po riječima Pauline Jazvić, svrha psa odnosi se na stražarenje i očuvanje kao temeljnu funkciju muzeja koja je sada svedena u okvire delikatnih zidova, no psi u povijesti kulture i umjetnosti imaju i drugačiji važan značaj, u raznim mitologijama ulaze u podzemni svijet, carstvo mrtvih, kao vodiči ljudskim dušama kroz zagrobni život.
“Treba imati u vidu i strukturu stubišta koje se uspinje i vizualizira ideju hijerarhije vrijednosti, toga da u svom svijetu razumijevanja prirode homosapisens odjeljuje bića kulture od bića nagona i radi među njima vrijednosnu razliku. Kao što i sam naziv instalacije kaže, u trenucima krize koju prolazimo te su uloge promijenjene i u toj se situaciji okrećemo psu kao čuvaru, prijatelju, iskazu ljubavi i topline, zaštitniku”, istaknula je.


Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, komentirao je kako je ta vrlo osebujna izložba nastala u neobičnim okolnostima i zavojastim putevima.
“Kada smo već odustali od svega, došla je spasonosna ideja da našeg psa čuvara Švrću stavimo na stubište, na putu prema Stalnom postavu koji je zatvoren i tko zna koliko dugo će ostati zatvoren”, rekao je.
Zahvalivši umjetnici, rekao je kako ona stalno očijuka sa slatko gorkim odnosom vizualnog, smislenog, semantičkog, a radovi joj nikada nisu jednodimenzionalni, što je slučaj i s ovime, pa će ga svatko doživjeti na svoj način.
Gašparović kaže da je bitno što MUO unatoč svemu pokušava održati svoj ritam, način izlaganja i dalje ostati živahan organizam, koliko god se smanjio broj ljudi koji mogu ući u muzej, no već uspjeh i što su se uspjeli okupiti na otvorenju ove izložbe.
Izložba se može pogledati do 24. siječnja u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

 

Comments are closed.