Press "Enter" to skip to content

Treba li se pravo na pobačaj vratiti u Ustav RH?

Ženska prava, hod za slobodu

Hrvatski Sabor je u utorak, 06. prosinca 2022., raspravljao o izmjenama Ustava koje se tiču referenduma i o izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Lijeva oproba je također zahtjeva da se na ustavnoj razini riješi pitanje pobačaja, tj. prava na slobodan izbor.

Klub Socijaldemokrata, SDP, Zeleno-lijevi blok, Glas i Reformisti podržali su inicijativu Katarine Peović (Radnička fronta) i udruge Faktiv se u Ustav uvrsti pravo žene na prekid trudnoće.

Ustavni sud je još 2017. rekao da se važeći zakon, “Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece”, donesen 1978. godine mora osuvereniti i učiniti provedivim.

Foto: Screenshoot/Zakon.hr

Pravo na slobodan izbor trebalo je biti u prvom hrvatskom “Božićnom Ustavu”, ali je po nalogu Kaptola izbačeno iz njega.

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović istaknula je:

“Vidimo da se zakoni krše bez obzira što su jednoznačni, iako su jasno određeni slučajevi kada se pobačaj može napraviti i nakon 10. tjedna trudnoće. Ono što tražimo je da se javnozdravstveno pitanje pobačaja postavi kao političko pitanje i da se utvrdi da je toliko veliki broj prizivača savjesti koji dovode do situacije uskraćivanja prava na pobačaj pitanje koje je došlo i potencirano od Crkve”.

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka, Urša Raukar tvrdi da:

“Uvijek postoji referendum, ali mi inzistiramo na saborskoj proceduri jer smatramo da je to pitanje elementarnog civilizacijskog dosega”.

Comments are closed.