Press "Enter" to skip to content

Tri najsmrtonosnija kulta u ljudskoj povijesti

Kultovi su fragmentirane skupine već postojećih religija, ili skupine koje odbacuju konvencionalnu religiju te osnivaju zajednice sa novim religijskim uvjerenjima. Fenomen kulta je naširoko dokumentiran u ljudskoj povijesti, te nije iznenađujuće da ih mnoštvo postoji i danas. Neke od glavnih osobina kulta su da se uvijek revolviraju oko živuće osobe, takozvanog vođe (za koje zasebni kultovi koriste razne nazive), uvijek su fokusirani na vrbovanje novih članova te su ekstremno bliske skupine, koje u većini slučajeva obitavaju skupa te imaju nepovjerenje prema outsiderima.

Iako većina kultova ostane samo na fazi pranja mozga i izvlačenja novčane koristi od svojih članova, kultovi koje ćemo obraditi u ovom članku su otišli korak dalje – uzeli su mnogobrojne ljudske živote.

3. Podružnici davidijanci (The Branch Davidians)

The Branch Davidians je kult osnovan od strane Benjamina Rodena. Iako postoje teorije da su davidijanci pobijeni od strane američke policije, ne može se poreći da je zbog uključenosti u kult život izgubilo 87 pojedinaca. Osnovani u gradu Waco saveznoj državi Teksas. Od svog osnivanja, 1955. godine, ovaj kult se postupno radikalizirao, što je kulminiralo 1981. godine, dolaskom mladog Vernona Howella, koji si je kasnije dodijelio ime David Koresh. On je stupio na vlast unutar kulta te nadgledao cijelo imanje veliko oko 300 tisuća metara kvadratnih.

Prilikom policijske intervencije na njihov posjed došlo je do vatrenog okršaja između američke policije i pripadnika kulta, koji su na posjedu imali skriven cijeli arsenal vatrenog oružja. U prvotnom okršaju živote je izgubilo deset osoba. Uslijedila je opsada posjeda koja je trajala 51 dan, a završila s tragičnim požarom kuće u kojoj su se članovi kulta zabarakadirali od policijskih snaga. U požaru je poginulo 76 davidijanaca.

Iako postoje teorije o osveti američke policije zbog policajaca poginulih u opsadi, u javnosti je prihvaćen konsenzus o grupnom samoubojstvu preostalih 76 članova kulta.

VIDEO: youtube.com/telltale

2. Pokret za obnovom deset Božjih zapovijedi

Pokret za obnovom deset Božjih zapovijedi je religijski kult osnovan u afričkoj državi Ugandi, koji su se htjeli vratiti fundamentalističkim korijenima kršćanstva te življenju života po deset Božjih zapovijedi. Za razumijevanje ovog kulta je bitno da znamo kakvo je stanje prevladavalo u tadašnjoj Ugandi. Država je bila razorena sukobima za dolazak na vlast a njeni stanovnici su preživjeli brojne krvoločne diktature. Državne institucije bile su korumpirane ili nepostojeće, pa se populacija Ugande okrenula Katoličkoj crkvi kao osloncu u teškim vremenima.

U ovoj turbulentnoj klimi, krajem osamdesetih godina 20. stoljeća, osnovan je Pokret za obnovom deset Božjih zapovijedi. Osnivači kulta, Credonia Mwerinde i Joseph Kibweteere ubrzo su okupili par stotina sljedbenika, a do devedesetih godina taj broj je porastao na pet tisuća. Vođe kulta su predvidjeli smak svijeta u vrijeme dolaska trećeg milenija, no kad se to proročanstvo nije ostvarilo, organizirali su grupni suicid u kojem je živote izgubilo preko 300 sljedbenika kulta. Vođe kulta i njihova militantna skupina unutar kulta su tjedan dana prije ovog zločina ubili još 300 sljedbenika, koji se vjerojatno nisu htjeli priključiti njihovom krajnjem cilju. Danas se smatra da je ovaj apokaliptični kult presudio nad čak 800 života, no konkretne brojke se i dalje nagađaju.

VIDEO: youtube.com – Serial Killing: A Podcast

1. Jonestown – The People’s Temple Agricultural Project

Možda zvučnije ime od prethodna dva, kult Jonestowna je s razlogom poznat slučaj tragičnog svršetka jednog kulta. Njihov vođa, Jim Jones, se u ranijem dijelu života etablirao kao borac za ljudska prava, no zaveden idejama marksizma i njihovim spajanjem sa kršćanskom doktrinom, 1955. u Indianapolisu osniva The People’s Temple Agricultural Project. Svrha ove zajednice je u početku bila miran suživot sa ostalim sudionicima, bez novčane ekonomije i nasilja. Sami su uzgajali svoju hranu a mlađi članovi su se brinuli o starijima. Razvitkom ove zajednice, koja je polako preuzimala karakteristike kulta, Jim Jones dolazi na ideju o relokaciji u Gvajanu, gdje bi članovi kulta mogli osnovati svoju utopiju, u kojoj bi svi živjeli sretni pod Jonesovim apostolskim marksizmom. Početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća Jim Jones i petstotinjak članova odlazi u Gvajanu te zajedno grade temelje Jonestowna.

Nakon posjeta američkih delegata u Jonestown radi zabrinute obitelji stanovnika Jonestowna, Jim Jones postaje paranoičan. Nakon incidenta na uzletnoj stazi blizu Jonestowna, gdje su pobijeni članovi koji su izrazili želju odlaska iz Jonestowna, Jim Jones se odlučuje na masovno ubojstvo svih članova Jonestowna. Vodstvo kulta je ovo napravilo tako što je pomiješalo jeftiniju verziju američkog pića Kool-Aid sa cijanidom i mnoštvom dodatnih toksina (od čega dolazi američka uzrečica “Drinking the Kool-Aid). Članovi koji su odbili popiti ovaj otrovni napitak su smaknuti vatrenim oružjem. Smatra se da je u Jonestownu i obližnjoj uzletnoj pisti živote izgubilo čak 918 ljudi, što People’s Temple čini najsmrtonosnijim kultom u ljudskoj zabilježenoj povijesti.

VIDEO: youtube.com – NBC

Comments are closed.