Ova kremasta rapsodija idealna je za hladne i tmurne jesenske dane. Osim što je nutritivno bogata i ukusna, vrlo je jednostavna i brza za pripremu te prikladna za studentski novčanik.
Trošak, naravno, ovisi i o namirnicama koje već imate u kuhinji. Ako već imate ulje, češnjak i luk treba vam samo bundeva i mrkva, što će vas koštati 15-ak kuna.
Vrsta bundeve koju sam ja koristila u svom receptu je butternut bundeva, poznata i po nazivu tikva. Bogata je vitaminom A, B-6 i C te magnezijem, kalcijem i željezom. Mrkva, drugi glavni sastojak ove juhe, sadrži vitamine C i A te je odličan izvor antioksidansa – karotenoida.
No, dosta o kemiji, bacimo se na recept!
- 2 osobe
- Vrijeme pripreme: 15 min
- Vrijeme kuhanja: 15 - 20 min
Sastojci:
- 1 mala bundeva
- 2 mrkve srednje veličine
- 1 glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
- Đumbir
Usitnite luk i češnjak, ali ako vam ostane koji veći komadić, bez brige, jer ovu juhu miksate stoga ne morate brinuti da svaki komadić bude jednak. Mrkvu možete izribati ili izrezati na male komadiće. Savjetujem da mrkvu izribate jer je brže i lakše.
Nakon toga tikvu ogulite i izrežete na koji god način vama odgovara. Ja sam precijenila svoje vještine rezanja u ovom koraku i zakomplicirala si cijeli proces. Prepolovila sam okomito na pola, uklonila sjemenke žlicom i izvadila „meso“ od tikve koje ide u juhu. Jednostavno, zar ne?
Na maslinovom ulju dinstajte izrezan luk i češnjak dok luk ne poprimi zlatnu boju. No, pripazite da vam češnjak ne izgori. Zatim stavite bundevu i mrkvicu, promiješajte dok ne upiju maslinovo ulje i nadolijte vode dovoljno da prekrije povrće. Začinite soli, paprom i začinima po želi. To mogu biti kurkuma i/ili slatka papričica, a ja sam u ovoj verziji dodala prstohvat đumbira.
Pustite da juhica krčka na laganoj vatri 15 – 20 minuta dok se povrće ne skuha i izmiksajte ručnim mikserom ili blenderom. Voila! Ako se osjećate kreativno dekorirajte juhicu žlicom vrhnja, bučinim sjemenkama i bučinim uljem. Dobar tek vam želim!
Comments are closed.