Press "Enter" to skip to content

U Europi je toliko vruće da su skijališta ostala bez snijega

Više od polovice francuskih skijališta, uključujući i ona u Alpama, moralo je biti zatvoreno zbog nedostatka snijega. U 2023. već je zabilježen najtopliji siječanjski dan ikada u najmanje 8 zemalja: Nizozemska, Lihtenštajn, Latvija, Češka, Poljska, Danska i Bjelorusija oborile su nacionalne rekorde.

Foto: Flickr.com

Novogodišnje temperature u Švicarskoj dosegle su 20°C, što je najtopliji siječanj zabilježen u sjevernim Alpama. Neka su odmarališta u zemlji čak otvorila ljetne biciklističke staze umjesto da nude zimske sportove. U Austriji je posljednji put snijeg u gradovima u blizini Salzburga pao prije mjesec dana. Klimatski stručnjaci sugeriraju da nas ovakvo vrijeme u siječnju ne bi trebalo iznenaditi. Globalno zatopljenje uzrokovat će toplije, vlažnije zime koje će se samo ubrzati smanjenjem alpskih ledenjaka. Znakovi upozorenja su tu i moramo odmah reagirati.

Foto: Pixabay

Kako možemo pomoći?

Borba protiv klimatskih promjena zahtijeva višestruka rješenja. Ipak, gotovo sva ova rješenja postoje danas, a mnoga od njih ovise o tome da mijenjamo način na koji se ponašamo i način na koji stvaramo i trošimo energiju. Potrebne promjene uključuju tehnologije, ponašanja i politike koje potiču manje otpada i pametnije korištenje naših resursa.

Informirajte se i educirajte druge

Globalno zatopljenje utječe na svakoga od nas. Vrlo je stvarno i ostalo je još samo toliko vremena. Promjene su neophodne počevši od sada, a pomaganje drugima da razumiju i budu informirani također je ključno.

Hodajte, vozite bicikl (trčite, rolajte, krećite se!)

Izađi iz auta! Hodanje ili vožnja bicikla puno je bolje za zdravlje našeg planeta (i vaše vlastito) nego čak i vožnja hibridnog ili električnog vozila. Čak i ako je to samo nekoliko putovanja tjedno, učinit ćete veliku razliku.

Foto: Flickr.com

Smanji, ponovno upotrijebi, recikliraj

Smanjite otpad odabirom proizvoda za višekratnu upotrebu umjesto jednokratnih. Kupnja proizvoda s malo pakiranja pomoći će u smanjenju otpada. Recikliranjem polovice kućnog otpada možete uštedjeti 1088 kg ugljičnog dioksida godišnje.

Foto: Pixabay.com

Koristite manje topline i klimatizacije

Dodajte izolaciju svojim zidovima i potkrovlju. Ugradnja zaštitnih materijala oko vrata i prozora smanjuje vaše troškove grijanja za više od 25 posto. Smanjite grijanje dok spavate noću ili tijekom dana i održavajte umjerene temperature cijelo vrijeme.

Posadite drvo

Sadnja pravih stabala oko vašeg doma ili na parketu može vam pomoći da zasjenite svoj dom i smanjite potrošnju energije tijekom naših vrućih ljeta.

Foto: Pixabay.com

Izbrišite pročitane ili nepotrebne e-mailove

Većina e-poruka, uključujući spam, nepročitane i one koje ste jednostavno zaboravili da nikada niste izbrisali, općenito se pohranjuju u oblaku. Pohranjivanje u oblaku zahtijeva dosta električne energije, koja se u većem dijelu svijeta još uvijek proizvodi iz fosilnih goriva. To znači da, iako e-pošta više ne pridonosi korištenju papira, još uvijek pridonosi emisiji ugljika. Prema The Good Planetu, prosječni Amerikanac ima oko 500 nepročitanih, najvjerojatnije bezvrijednih, e-poruka. Ako pretpostavimo da svaka e-pošta pridonosi 0,3 grama CO2 na temelju emisije ugljika, tada imamo posla sa 150 grama dodatnog ugljičnog dioksida po građaninu SAD-a.

Comments are closed.