Press "Enter" to skip to content

U Indiji započelo masovno cijepljenje

Izvor: Unsplash

U subotu je u Indiji započela kampanja masovnog cijepljenja stanovništva protiv koronavirusa, a indijska vlada izjavila je da je to “najveća takva kampanja na svijetu”.

U televizijskom obraćanju prije počeka cijepljenja premijer Narendra Modi rekao je kako Indija danas predstavlja najveći program cijepljenja u svijetu, te da nijedna zemlja u povijesti nije provela tako veliku kampanju procijepljivanja. Cjepivo je prvi primio zdravstveni radnik bolnice u New Delhiju, a nakon zdravstvenih radnika cijepit će se radnici u sanitarnim i sigurnosnim službama, te nakon njih ljudi stariji od 50 godina, kojih u Indiji ima oko 270 milijuna.

Indija je sa 1,35 milijardi stanovnika druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, a neki smatraju da za postizanje imuniteta stada neće biti potrebno cijepiti cjelokupno stanovništvo.

Indijska vlada je najavila kako će uskoro u funkciju pustiti internetsku platformu na kojoj će građanima biti dostupni podaci o zalihama cjepiva i njegovom skladištenju.

Do sada je indijska vlada kupila 11 milijuna doza cjepiva COVIDSHIELD, proizvođača AstraZeneca, koje je proizvedeno na Institutu za serum u Indiji, te 5,5 milijuna doza cjepiva COVAXIN, koje proizvodi Bharat Biotech. Prema indijskom regulatoru za lijekove, učinkovitost cjepiva COVIDSHIELD procjenjuje se na 72 posto, dok se rezultati posljednje faze ispitivanja cjepiva COVAXIN očekuju do ožujka.

 

Comments are closed.