Press "Enter" to skip to content

U Kini uhićeno šest osoba zbog prodaje lažnih rodnih listova

Bolnica Xiangyang Jianqiao u provinciji Hubei je pod istragom zbog prodaje lažnih rodnih listova. Gradska vlast Xiangyanga u nedjelju je objavila kako su uhitili šestero osumnjičenih, dok ih je još trinaest pod istragom.

Bolnica Xiangyang Jianqiao
Foto: Weibo – Shangguan zhengyi

Sve je započelo objavom na kineskoj društvenoj mreži Weibo

Prema Guardianu, Weibo profil pod nazivom Shangguan Zhengyi, koji sebe naziva borcem protiv trgovine ljudima, objavljuje kako je ravnatelj bolnice Ye sudjelovao u prodaji lažnih rodnih listova. Cijene su prelazile 60 000 kineskih yuana ili otprilike 7 690 eura. Lažni rodni listovi koristili bi se kao novi identiteti otete djece. Pretpostavlja se da su se koristili i za djecu rođenu uz pomoć surogat majke, što je ilegalno u Kini.

Osim rodnih listova, bolnica je nudila knjižice cijepljenja i potvrde za upis u matičnu knjigu domaćinstva.

"Gradske vlasti Xiangyanga nastavit će pomno paziti na istragu, kopati duboko i temeljito istraživati ​​te strogo kažnjavati nezakonita i kriminalna djela."
Gradske vlasti Xiangyanga

Shangguan Zhengyi je godinu dana bio na tajnom zadatku u bolnici, prenosi China Daily, no nije odgovorio na dodatne upite Guardiana.

Uhićenima su oduzete potvrde o liječničkoj praksi, dok je odjel za ginekološke i opstetričke operacije u bolnici zatvoren. Bolnica je također izgubila pravo izdavanja rodnih listova.

Ovaj incident pokrenuo je lavinu istraga i u drugim kineskim bolnicama na području Hubeia, Jilina i Sečuana. Prema izvještajima Global Timesa, uključena je i druga bolnica u Nanningu kojoj su također obustavljene ginekološke usluge, a odgovorna osoba je privedena zbog ilegalnih radnji.

Nije poznato koliko je otete djece prošlo kroz bolnicu.

Trgovina djecom je njihov velik problem

Kina ima velik problem s trgovinom ljudima i djecom. Zbog politike jednog djeteta i preferencije roditelja prema muškoj djeci, mnogo je djevojčica pobačeno, napušteno ili prodano. Prema istraživanju Međunarodnog časopisa za populacijske studije, najčešće se otima djecu do sedme godine, a dječaci se otimaju češće i prodaju po višoj cijeni nego djevojčice.

U istraživanju se navodi mogućnost da je trgovina djecom u Kini pokrenuta potražnjom za nezakonitim posvajanjem. To je rezultat politike jednog djeteta, kulturnog preferiranja muškaraca i mnoge prepreke koje se nalaze u legalnom posvajanju. Veliki vjetar u leđa takvoj trgovini daju roditelji koji dobrovoljno prodaju svoju djecu. Najčešće su to ljudi iz siromašnih ruralnih područja.

Posljedica te politike i preferencije roditelja je veliki nesrazmjer između muškaraca i žena. Zbog toga se često mogu pronaći cijela sela neženja pa je popularno trgovanje mladenkama. Otimaju se mlade djevojke i prodaju muškarcima koji ne mogu pronaći ženu. Iako sada politika jednog djeteta više nije na snazi, već je zamijenjena politikom tri djeteta, trgovina djecom i ženama je i dalje veliki problem.

Comments are closed.