Press "Enter" to skip to content

“Udarila me tolika jaka struja da je cijela Rijeka bila bez struje 10 minuta”

Mate Krstačić doživio je nesvakidašnje iskustvo na radu kada je imao 31 godinu. Davne 1969. radio je u poduzeću Electrolux u Rijeci na elektroinstalacijama i montažama trafostanica na postrojenju Zvir. Ondje su bile glavne pumpne stanice za napajanje vode za grad Rijeku i tamo su nekoliko dana radili generalni popravak. Prilikom dolaska na posao jednoga jutra, kako bi pokazao glavnom šefu što još treba napraviti, pogladio je rukom između dvije sabirnice te ga je udarila struja jačine 6 kV.

Tko je bio odgovoran za to što Vam se dogodilo?

To je bila krivica dežurstva koje je uključilo struju na ćeliji na kojoj smo vršili popravak, a glavni rastavljač je tada trebao biti blokiran. Međuvremenu dok nas nije bilo, bili su kvarovi na ispadanju struje, a dežurni nisu pogledali gdje se došlo s poslom, već su ćeliju priključili direktno na 6 kV kao da je ćelija bila gotova za proizvodnju, odnosno, za napon, a to nije bila.

Jeste li bili pri svijesti nakon takvog udara? Kakav je to osjećaj kada tijelom prođe toliko jaka struja?

Bio sam pri svijesti. Sve je to trajalo jednu milisekundu, tako da osjećaj ne znam opisati. Osjetio sam električni udarac i preko mene se elektricitet ispraznio u zemlju.

Što je bilo nakon?

U toj milisekundi su se prekidači izbacili van, Grad Rijeka je izgubio struju na 10 minuta, a ja sam ubrzo dospio u Riječku bolnicu. Cijela desna ruka mi je bila u opeklinama trećeg stupnja. Tako da sam bio u bolnici dvadesetak dana gdje su me liječili dok nije prošla opekotina.

Da li imate kakve posljedice dan danas?

Također mi je stradao i bubreg, a posljedice imam dan danas. Bubreg krvari i dalje, tako da sa svoje 83 godine svake godine idem na kontrolu bubrega. A uz to, koža na ruci mi se nije do kraja popravila, niti neće, već će ostati ljubičasto roza.

Kako ste se osjećali nakon takvog udara?

Dan danas kažem da mi je na taj dan drugi rođendan, nakon takvog udara malo ljudi ostane živo, možda jedno na sto – karikiram. Tako da je to svojevrsni fenomen. Isto sam se smijao jer sam baš taj dan svojoj ženi rekao ako mi se što desi, da si nađe nekog mlađeg. No, eto – još sam tu.

Comments are closed.