Press "Enter" to skip to content

Uhićena Nobelovka i vođa mijanmarskog demokratskog pokreta

Aung San Suu Kyi (76), demokratski izabrana čelnica Myanmara, je osuđena na dvije godine zatvora od strane militarne hunte koja je u veljači preuzela vlast nad zemljom. Sud je presudio da je inicirala nemire u zemlji i kršila korona mjere. Internacionalna zajednica međutim smatra ovo suđenje nevaljanim. 

Povjerenica UN-ova Ureda za ljudska prava Michelle Bachelet je osudila “lažno suđenje” i rekla da će ono samo “produbiti odbacivanje državnog udara”. Naime, 1. veljače je vojska Myanmara znana i kao Tatmadaw preuzela vlast nad zemljom u puču te smjenila stranku Suu Kyi NLD ili Nacionalnu ligu za demokraciju.  U Myanmaru, prije zvanom Burma, je demokracija tek zaživjela 2012. godine pod vodstvom Aung koja je 1991. osvojila Nobelovu nagradu za mir zbog svog truda za demokratizaciju države i otpor koji je pružila vojnoj vladavini hunte. 

Pad ikone demokracije znane kao i “Dama”

Aung San Suu Kyi je u periodu od 1989. do 2010. provela 15 godina u kućnom pritvoru zbog svog rada. Njenoj popularnosti je dodatno pridonijela činjenica što je njen otac Aung San bio revolucionar i aktivist koji je kasnije prozvan ocem nacije zbog njegovog truda u oslobođenju zemlje od kolonijalne Velike Britanije. No, “Dama” je oštro osuđena u internacionaloj sferi zbog toleriranja nasilja koje je počinjeno nad Rohingya etničkom manjinom u periodu od 2016. do 2019.