Press "Enter" to skip to content

Upoznajte Mihaelu Erceg – mladu spisateljicu koje već piše svoju drugi roman

Mihaela Erceg hrvatska je karikaturistica, ilustratorica, animatorica, komičarka i autorica stripova, a odnedavno i spisateljica.

Foto: Večernji

Rođena je 1997. u Splitu, a već za vrijeme studiranja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu počinje se afirmirati u području animiranog filma. Njen završni film Taksimetar i osrednje psihoze dobio je priznanje za inovativni dizajn, stil i humor na Međunarodnom danu animacije u Zagrebu. Poćinje surađivati s portalom Dalmacija Danas gdje objavljuje dnevnu strip rubriku Na Dobro Vam Doša koja je prožeta dalmatinskim humorom i stilom. Karikature pod nazivom iŠtorija objavljuje u 24 sata. prošle godine u Madridu je predstavila koncept za svoju animiranu seriju Salty Banana koje je proglašena daleko najboljom, a zainteresirala je producente iz Netflixa.

Ako prođe prođe

Svoj prvi roman Ako prođe prođe objavila je i ilustrirala 2022. u izdanju Beletre. Roman je prožet humorom, komičnim i apsurdnim situacijama i simpatičnim likovima, a u središtu zbivanja je prijateljstvo između dva glavna lika. Fabula je u drugom planu, a ono što drži pažnju i zanimanje čitatelja su upravo te apsurdne situacije u koje likovi upadaju. U romanu ima i mnogih prizora iz dalmatinskog života i kraja s obzirom da se i radnja odvija na tom području. Posvećen je autoričinoj preminuloj majci koja je bila strastvena čitateljica.

U prvom mjesecu izlaska knjiga je bila najprodavaniji beletristički naslov Beletre, a distribuirana je u prodajne lance koji pokrivaju 80% hrvatskog tržišta knjiga.

Foto: VBZ

Novi projekti

Erceg već piše novi roman koji je skiciran u 50-ak stranica. Odvija se na Braču, a ide tragom legende da je Bijela kuća napravljena od bračkog kamena. Osim toga, voljela bi se posvetiti i kreiranju svoju dugometražnog stripa. Međutim, autorica ističe da bi moglo proći mnogo vremena dok se novi roman ne pojavi na policama zbog nedostatka izdavača i financijskih sredstava. Ističe i da u Hrvatskoj postoje brojni mladi umjetnički talenti koji imaju potporu društva, ali im nedostaje financijske potpore s vrha. Ova mlada umjetnica zasigurno će unatoč svemu nastaviti nizati uspjehe.

Comments are closed.