Press "Enter" to skip to content

Upoznajte Pulu kroz njezine kulturne znamenitosti

Izvor: https://croatia.hr/hr-HR/dozivljaji/kampiranje/istra/pula-medulin-fazana

Pula je najveći grad Istarske županije te se nalazi na jugozapadnom dijelu istarskog poluotoka. Pula predstavlja kulturni centar Istre još od rimskoga doba. Rimljani su poluotok zauzeli 177. pr. Kr. te su upravo oni zaslužni za kulturne znamenitosti koje krase ovaj grad još i danas. 

Najznačajnije znamenitosti su Amfiteatar, popularno zvan Arena, Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, Dvojna vrata, Herkulova vrata i Malo rimsko kazalište. U nastavku upoznajte Pulu kroz neke od spomenutih znamenitosti.

Arena - Amfiteatar

Arena je najpoznatiji i najznačajniji spomenik, izgrađen u prvom stoljeću. Ima eliptičan oblik, a u unutrašnjosti se nalazi gledalište s kamenim stepenicama. Izgrađena je od vapnenca danas može primiti oko 5000 ljudi. Amfiteatar je u povijesti služio za borbe gladijatora, a danas se koristi za održavanje koncerata, festivala te poznatog Pulskog Filmskog festivala. Tradicionalne gladijatorske borbe održavaju se i danas u sklopu povijesno-zabavnog spektakla “Spectacvla Antiqva”.

Slavoluk Sergijevaca

20210116_130911

Slavoluk Sergijevaca poznatiji je pod nazivom Zlatna vrata. Podignula ga je obitelj Sergijevaca 29-27. g. p.n.e. Izgrađen je u Korintskom stilu. Istočni dio vrata nije bio vidljiv te je zato ostao klesarski neobrađen. Zapadna strana, koja je bila vidljiva, bogato je ukrašena. Slavoluk Sergijevaca smješten je na trgu Portarata na kojem se danas održavaju različiti koncerti, predstave, plesne priredbe i slično. Sama vrata predstavljaju ulaz u glavnu gradsku ulicu, Ulicu Prvog maja. 

Augustov hram

20210116_130840

Augustov hram smješten je na glavnom gradskom trgu, Forumu. Posvećen je božici Romi i caru Augustu, a sagrađen je između 2. godine pr. Kr. i 14. godine. Kroz povijest hram je imao različite funkcije, od crkve do skladišta žita. Bio je gotovo potpuno uništen 1944. godine kada je pogođen bombom. Od 1945. do 1947. je rekonstruiran, a danas je u njemu smještena izložba antičke skulpture od kamena i bronce. 

Malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište nalazi se ispod Kaštela, na sjeveroistočnoj padini brežuljka. Predstavlja ostatke kazališta iz rimskog doba. Očuvani su ostaci scene i dijelovi gledališta koji su djelomično rekonstruirani. Ispod kazališta nalazi se Arheološki muzej Istre. 

Comments are closed.