Press "Enter" to skip to content

Upoznajte Sama Bankman-Frieda, bivšeg direktora FTX-a, poduzetnika uhićenog na Bahamima

Foto: Wired/Getty images

Bivši izvršni direktor tvrtke FTX u ponedjeljak je uhićen na Bahamima, službeno je objavljeno javnosti preko Twitter profila Južnog distrikta New Yorka. Točne optužbe protiv ovog bivšeg milijardera nisu još objavljene međutim The New York times prenosi, citirajući osobu dobro upoznatu sa cijelom situacijom, kako optužbe uključuju elektronske prevare, urotu za elektronske prevare, sigurnosne prevare, urotu za sigurnosne prevare i pranje novca.

Drastični razvoj i propast tvrtke FTX

Tvrtka FTX Trading Ltd. osnovana je 2019. godine, svoj vrhunac dosegla je u srpnju 2021. godine kad je imala preko milijun korisnika i bila treća najveća tvrtka za izmjenu kriptovaluta. Od 11. studenog 2022. godine američki sud FTX je stavio na popis Članka 11. stečajnog postupka. Propast FTX-a otkrila je kako su Bankman-Fried i njegovi suradnici koristili korisničke depozite kako bi poduprli njegovu drugu kompaniju Alameda Research. Burza je stala s radom kada je otkriveno da FTX nema više novca za isplatu.

Foto: Pixabay

Kriptovaluta FTT doživila je gubitak od čak 80 posto nakon što je direktor vodeće svjetske tvrtke za izmjenu kriptovaluta, Binance, Changpeng Zhao dao izjavu 8. studenog ove godine kako zbog moguće krize likvidnosti u FTX-u Binance ulazi u neobavezujući sporazum kupnje FTX-a. Istog dana net worth Bankman-Frieda pala je za 94% u jednom danu, što je prema Bloomberg Billionaires Index-u najveći jednodnevni pad u povijesti. 

Comments are closed.