Press "Enter" to skip to content

Upoznajte se s 10 najneobičnijih životinja svijeta

Naš svijet je prepun svakojakih stvorenja. Danas nam je poznato više milijuna vrsta, a još ih je mnogo neotkriveno. Mi smo za Vas sastavili listu od 10 najzanimljivijih životinja na svijetu i ukratko opisali što ih točno čini neobičnima.

Babirusa

Izvor: Fact Animal

Imaju neobični prahistorijski izgled. Ove divlje svinje se još nazivaju jelen-svinje zbog svojih distinktivnih kljova. Samo mužjaci imaju kljove (što su zapravo zubi koji izbijaju van usta kroz meso) koji rastu bez prestanka dok ne probiju samu lubanju.

Riba čvrga ili blobfish

Izvor: Fact Animal

Ova riba prozvana je od nekih kao najružnija životinja na svijetu što uopće ne iznenađuje. No, možda će Vas iznenaditi da ona u svom prirodnom okruženju u dubinama mora izgleda kao svaka normalna riba.

Kapibara ili vodenprase

Izvor: Pixabay

Za razliku od svog imena, ova životinja nije svinja već najveći glodavac na svijetu. Ove su životinje poznate po svojoj „chill“ prirodi i često se u divljini mogu vidjeti u društvu raznih stvorenja, od majmuna preko kornjača pa sve do ptica.

Leteća zmija

Izvor: Fact Animal

Ove životinje uglavnom žive u krošnjama drveća koje rijetko napuštaju. One, naravno, ne mogu zapravo letjeti, ali mogu jedriti zrakom i do 100 metara. Tako skaču od stabla do stabla i zaobilaze moguće predatore.

Dumbo hobotnica

Izvor: Fact Animal

Ove malene hobotnice ime su dobile po poznatom Disneyevom sloniću zbog peraja na njihovim glavama koje izgledaju kao slonove uši. U nekim slučajeva ju se naziva najslađom hobotnicom. Time se odnosi na njen izgled, ne okus.

Kakapo

Izvor: Fact Animal

Ime ove neleteće ptice se prevodi kao „noćna papiga“, a još ih se naziva sova-papiga. One su jedina vrsta papiga koja ne može letjeti i živi isključivo na tlu. Također postoji mogućnost da su one ptice s najdužim životnim vijekom od 50 do 60 godina.

Narval

Izvor: Fact Animal

Vrsta kita za koje neki ljudi vjeruju da su izmišljeni, ove životinje se još zovu „morskim jednorozima“. Mužjaci imaju jednu dugu spiralnu kljovu koja je zapravo zub koji probija gornju usnu. Ta kljova služi za lov kao i za natjecanje za ženke.

Okapi

Izvor: Pixabay

Okapi se svrstavaju u skupinu „živih fosila“ i smatraju se jednom od najstarijih vrsta na svijetu. Imaju mnogo sličnosti s primitivnim rodom za koji se vjeruje da je živio prije 7 milijuna godina. Iako izgledom podsjećaju na zebre, okapi su zapravo uže povezani sa žirafama.

Ružičasti javorov moljac

Izvor: Fact Animal

Ovo je možda jedna od najprepoznatljivijih vrsta moljaca što se duguje upravo njihovoj predivnoj boji. Kao i mnogo drugih insekata, oni nemaju usta i ne hrane se. Nakon preobrazbe iz larve u moljca, jedina svrha njihovog kratkog života je pariti se.

Vampirska zeba

Izvor: Fact Animal

Vampirske zebe potječu s Galapagosa i, kao što im ime nalaže, vole piti krv drugih ptica. To je ponašanje koje za sada nije primijećeno ni kod jedne druge vrste ptica. Osim krvi, ove na prvi pogled obične ptice se također hrane jajima.

Comments are closed.