Press "Enter" to skip to content

Ursula Von der Leyen: Bjelorusija pokušala oslabiti EU, ali postigla upravo suprotno

Predsjednica Euopske komisije Ursula Von der Leyen je u utorak u Europskom parlamentu u Strasbourgu izjavila da je neuspjeli pokušaj Bjelorusije da destabilizira i benefitira od toga rezultirao sasvim suprotnim – Europska unija je sada povezanija i ujedinjenija negoli prije.

Počeci krize

Sve je počelo poslije predsjedničkih izbora prošle godine u Bjelorusiji, koje je bjelorski predsjednik Aleksandar Lukašenko prema EU falsificirao. Na to je Bruxelles sankcionirao Bjelorusiju i zatim je izbila kriza s migrantima s Bliskog istoka, za koju EU drži Bjelorusiju odgovornom. Naime, EU smatra da je Bjelorusija izbjeglice dovodila i ostavljala ih na svojim granicama s Litvom, Latvijom i Poljskom, pretvarajući ta mjesta u krizna žarišta. Zapad svoju tvrdnju opravdava mišlju da je Bjelorusija to učinila kako bi se osvetila za europske sankcije.

Von Der Leyen smatra kako su krizu na poljsko – bjeloruskoj granici proteklih par tjedana potaknuli i doveli do eksalacije Aleksandar Lukašenko i njegovi pristaše uz pomoć umreženih kriminalaca. EU brine da je to dobro razrađen pokušaj da se destabilizira EU, što nikako nije u interesu njezinih članica.

“Ta cinična ucjena imala je suprotan učinak. EU danas stoji ujedinjena s Poljskom, Litvom i Latvijom.”

Ursula VON DER LEYEN

Europa i njezini prijatelji

Povjerenik Europske komisije Margaritis Schinas je zbog ove krize u proteklih tjedan dana posjetio Irak, Libanon, Tursku, UAE te planira posjetiti Uzbekistan. Podijelio je šokantnu informaciju da je samo ove godine spriječeno preko 40 tisuća pokušaja ilegalnih prelazaka granice iz Bjelorusije. U utorak je rekao kako će od sada EK kažnjavati aviokompanije i sve prijevoznike koji sudjeluju u procesu krijumčarenja ljudi. Zbog toga migranti iz Iraka neće moći doći preko zračnih luka u Istanbulu, Bejrutu, Dubaiju,Damasku i Taškentu.

“Europa računa na svoje prijatelje u teškim trenutcima i iznimno mi je drago da ih je mnogo.”

Margaritis Schinas

Gdje Hrvatska stoji po pitanju krize

U utorak je svoje mišljenje iznio i hrvatski zastupnik , socijaldemokrat Tonino Picula koji je rekao kako je ova kriza još jedna opomena Europi o nužnosti pakta za migracije koji bi osnažio zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku. Nadalje, Picula smatra kako je EU suviše blaga prema Bjelorusiji te predlaže ozbiljnije sankcije koje bi imale efekta. Ono što posebno zabrinjava Piculu je plinovod koji spaja Njemačku i Rusiju koji je izgrađen usprkos protivljenju mnogo država, kao što su SAD, Poljska, Ukrajina itd. Taj plinovod sada čeka odobrenje njemačkih regulatora.

U zaključnoj riječi on kaže kako je ovo pokušaj rekonstrukcije krize iz 2015. kada EU nije uspjela brzo i zajednički reagirati na migrantski val te se nosila sa situacijom kako je u tom trenu smatrala da je najbolje.

Comments are closed.