Press "Enter" to skip to content

Urušavanje smeća na zagrebačkom odlagalištu Jakuševac

Foto: Udruga Ekologija grada/Facebook

U subotu 11. studenog na deponiju smeća u Jakuševcu došlo je do urušavanja zapadnog djela otpada gdje se otvorilo klizište od nekoliko desetaka metara. Članovi uduge ekologije zabrinuti su i uzrujani te smatraju da se situacija nije na vrijeme dovela pod kontrolu te da su građani trebali biti odmah obaviješteni. “Ulegnuće je inače normalno, ali ne u ovim razmjerima. Nikada se nije dogodilo ovako nešto. Zabrinjavajuća je šutnja Grada. Trebali su upozoriti građane, reći je li došlo do onečišćenja zraka.”- navode iz udruge. 

Novunastalu situaciju prvi su primjetili stanovnici okolnih kvartova koji su osjetili širenje neuobičajnog i intenzivnog smrada. 

Građaninim Jakuševca, Ratko Bedeković zaključije: “Primijetili smo da se događa nešto čudno u subotu popodne. Nije se ništa čulo, samo se osipalo, vjerojatno zato što se odlaže velika količina biootpada i nije drenirano kako treba. Da je netko u tom trenutku bio na vrhu brda s bagerom ili kamionom, poginuo bi” 

”Zagrebački holding je odmah po nastanku događaja obavijestio Državni inspektorat Republike Hrvatske. Prve procjene ukazuju na velike količine oborina kao mogući uzrok djelomičnog urušavanja. U tijeku je snimanje stanja s ciljem utvrđivanja uzroka djelomičnog urušavanja i količine urušenog materijala.” Objavljuju na t-portalu u sklopu odgovara Holdinga na događaj. 

Grad Zagreb poručuje da odlagalište uredno radi i naglašava kako je već u pripremi projekt hitne sanacije pod vodstvom Holdinga. Povodom incidenta objašnjava: “Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati nisu pokazali povećane koncentracije istih te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u periodu nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja”. 

Comments are closed.