Press "Enter" to skip to content

Uvođenje eura i poskupljenje cijena proizvoda

Foto: Zbirka medija

Početkom nove kalendarske godine, Hrvatska službena valuta postao je euro i tako zamijenio hrvatsku kunu (HRK). Osim rekordne inflacije koja unazad godinu dana utječe na porast cijena proizvoda, roba i usluga, neki su prodavači iskoristili promjenu na euro za dizanje cijena.

Vlada odgovara na problem i uvodi određene mjere kojima pokušava obuzdati poslovne subjekte, te tako nakratko umiriti tržište i potrošače.

Javljanja građana za N1

Aktivnim javljanjem čitatelja, N1 otkriva da je najveće poskupljenje usluga privatnog parkinga (povećanje cijena od 25%) i samoposlužnih praonica (povećanje cijena od 50%). U djelatnosti trgovine na malo, (neopravdano) prosječno povećanje od 17 posto za kontrolirane proizvode Državni inspektorat je utvrdio nakon 31. prosinca 2022. godine, primjerice za pileće i pureće meso, suhomesnate proizvode, vodu, sok, jaja, mliječni proizvodi, hrana za životinje, konzervirano povrće.

Posljednji podaci koje je Državni inspektorat objavio u petak pokazuju da je uočeno neopravdano prosječno povećanje cijena usluga 20 posto. Više podataka o istraživanju Državnog inspektorata i nekontroliranom povećanju cijena pročitajte ovdje.

Promotivne cijene kao odgovor

Trgovački lanci poput Spara i NTL-a odgovorili su na pitanja o poskupljenjima koja su dojavili čitatelji, prenosi Tanja Gojsilović za N1. Trgovine tvrde da su pred kraj 2022. godine imali akcijske cijene na određene proizvode, poput suhomesnatih delicija, čija se cijena vratila na početnu s Novom godinom. Za redovno poskupljenje proizvoda unatrag godinu dana, krive inflaciju i rast ukupnih troškova energije, dostavljača i sirovina. Informacije o konkretnim slučajevima Spara i NTL-a možete pročitati na linku.

Comments are closed.