Press "Enter" to skip to content

Uvodi se demografska mjera “Biram Hrvatsku”

Izvor: Pexels

Oruđe za borbu protiv smanjenja broja stanovnika, i nastojanja povećanja istog, provođenje kvalitetnih i promišljenih demografskih mjera za stanovnike RH, kako na državnoj, županijskoj i lokalnoj razini, od velike su važnosti za postizanje uspješne demografske revitalizacije RH, koja je prijeko potrebna. Nastavno na demografske mjere koje se tiču stanovnika u RH, važan alat čine i mjere koje se odnose na hrvatske iseljenike kojih se na taj način nastoji potaknuti da se vrate u domovinu. RH u prosjeku godišnje potroši 470 milijuna kuna na demografske mjere, a postojećim mjerama Vlada je u četvrtak dodala jednu novu mjeru – „Biram Hrvatsku

Nova mjera “Biram Hrvatsku”

Mjera „Biram Hrvatsku“ proširena je mjera postojeće mjere samozapošljavanja koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Mjerom se prag postojećeg režima, od 130 tisuća kuna, želi podići na 150 tisuća kuna za poslovni plan odobren od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Mjera uvodi i novitete pa tako oni koji su posljednje dvije godine radili u jednoj od zemalja članica Unije mogu dobiti dodatnih 50 tisuća kuna te to sveukupno čini maksimalno 200 tisuća kuna za one koji se žele vratiti u Hrvatsku.

Vlada u planu ima i provedbu inačice ove mjere samo za migracije unutar granica RH kako bi se opustošeni prostori revitalizirali i nastojali biti konkurenti najvećim hrvatskim gradovima, poput Dalmatinske zagore, Like, Banovine, Slavonije, Gorskog kotara. Uz spomenutu svotu od 150 tisuća kuna, oni koji žele doći na navedena područja i pokrenuti posao, dobili bi još dodatnih 25 tisuća kuna, što u konačnici čini 175 tisuća kuna. Za provedbu nove mjere Vlada je izdvojila milijardu i 20 milijuna kuna.

Izvor: Davorin Višnjić

“Do sada se mjera samozapošljavanja kao takva pokazala vrlo kvalitetnom. Oko 85 posto onih koji su 2018. iskoristili tu mjeru i danas posluje bez obzira na to što imamo ekonomsku krizu posljednjih 20 mjeseci. Možemo biti zadovoljni. Ovo vidimo kao nadogradnju, kao dodatnu mogućnost i stimulaciju svih onih koji žele pokrenuti posao u Hrvatskoj. Mi kao vlada želimo kreirati radna mjesta, smatramo da su ljudi kapital u koji treba ulagati”

Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Demografski deficit kao kompleksan problem zahtjeva kompleksna i raznovrsna rješenja. Jedna mjera zasigurno neće riješiti problem, ali vrijeme će pokazati nadamo li se opravdano najboljim rezultatima. Ono što, nažalost, dovodi do upitne uspješnosti ove mjere je činjenica da se problem uspješno rješava kada se riješi sam uzrok problema, a demografi smatraju da u RH do toga nije došlo. Najčešći uzrok novog vala iseljavanja je nezadovoljstva upravljanja Hrvatskom. Demograf Tomislav Šterc ističe svoje viđenje boljeg rješenja problema „Uvijek sam isticao irski model i da bi to trebalo kod nas uvesti, a to je da se potiču investicije iseljenih Hrvata u Hrvatsku, uz brojne pogodnosti“.

Comments are closed.