Press "Enter" to skip to content

Uz nove mjere strože kontrole: ugostitelji poručili “Ništa više nema smisla!”

Nakon blagdanskih okupljanja, na razini države posljednjih dana svakodnevno se obaraju rekordi po broju novozaraženih koronavirusom. Vlada Republike Hrvatske donijela je izmjene i dopune Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama koje su na snagu stupile u ponedjeljak.

Zagreb/ Izvor:Flickr.com

Od samog početka pandemije, epidemiološke mjere utjecale su na sve gospodarske sektore, ali ponajviše na ugostiteljski sektor. Nove mjere koje su stupile na snagu ponovno donose strožu kontrolu u ugostiteljskim objektima. Pojačat će se kontrola broja gostiju, poštivanja mjera propisane udaljenosti i nošenja maski. Uslužuju se isključivo gosti koji sjede za stolom u radnom vremenu između 6 sati ujutro i ponoći. S obzirom na to da najveći skok novooboljelih bilježe Grad Zagreb, Splitsko- dalmatinska, Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija, pojedini stožeri najavili su najveće kontrole upravo u tim županijama. Vlasnici ugostiteljskih objekata iz Zagreba novim kontrolama nisu zadovoljni, no ističu kako ih ne zabrinjavaju s obzirom na to da, kako kažu, mjere svakako moraju poštivati.

Vlasnik zagrebačkog ugostiteljskog objekta poručuje – Većina mjera više nema smisla, pandemija je tu već dvije godine, a brojke i dalje rastu. Nisu ugostitelji krivi, svi rade da zarade, a mjere samo otežavaju već ionako tešku situaciju. Ako ne poštujemo svakako slijedi kazna tako da što je tu je.

Split/Izvor:Flickr.com

Strože mjere danima su se najavljivale i za Splitsko-dalmatinsku županiju. Načelnik tog stožera, Damir Gabrić, proteklog tjedna poručio je kako će zbog veliko broja zaraženih uputiti prijedlog Nacionalnom stožeru o pooštravanju mjera. Mjere su se doista pooštrile, no ni tu ugostitelji nisu zadovoljni.

-Ništa više nema smisla, čovjek zdrave pameti kad hoće sve ovo shvatiti ne može. Rješenja nema, ne vidim da je donošenje mjera poručilo ikakve rezultate, ističe ugostitelj.

A nezadovoljstvo strožim kontrolama u ugostiteljskim objektima vlada i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Dubrovački Stožer civilne zaštite županije na izvanrednoj konferenciji za medije proteklog tjedna istaknuo je kako ne vidi potrebu za pooštravanjem mjera jer se s pandemijom, kako kažu, najjužnija županija dobro nosi. Ipak, dio odgovornosti za porast novozaraženih vide u ugostiteljskim objektima kojima su najavili strože kontrole.

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije/ Izvor: S.V.

-Ne znam koga će kontrolirati u ovih pet lokala koji rade s najviše deset ljudi. Razlog je uvijek isti, a to je iluzija činjenja. Vi morate na vlasti pokazivati da nešto radite, koliko je to beskorisno dokazalo se nekoliko puta, a svaka ta mjera je daljnje uništavanje društva koje ne nosi veliku korist, poručuju iz Udruge ugostitelja Dubrovnik.

-U ovom slučaju takvo donošenje mjera stvarno nema smisla. S povećanjem broja zaraženih u cijeloj Hrvatskoj dogodilo se to da nema puno posla tako da sve te mjere na nas puno ne utječu. Za blagdane sve što je pušteno bez ikakvih razmaka razlog je trenutačnih brojki, ističe dubrovački ugostitelj te dodaje – Mi se i od početka pridržavamo svih mjera, da su ih se i ostali pridržavali ovo se ne bi dogodilo. 

Inače, osim kontrola ugostiteljskih objekata, nove mjere obuhvaćaju zabranu okupljanja i događanja na otvorenom za više od pedeset osoba te zabranu javnih okupljanja u zatvorenom prostoru s više od 25 osoba. Okupljanja uz covid potvrde i prethodnu dozvolu Županijskog stožera civilne zaštite ograničavaju se na 200 osoba. Na privatnim svečanostima umjesto prijašnjih 30 sada je dozvoljeno okupljanje 20 osoba bez covid potvrde. Na privatnim okupljanjima s obaveznim covid potvrdama može boraviti do 50 osoba. Mjere koje su se do sada provodile uz nove izmjene ostat će na snazi do 31. siječnja.

Comments are closed.