Press "Enter" to skip to content

Val upale pluća u Kini i Europi

Upala pluća koja je potresla Kinu, stigla je i na mala vrata u Europu.

Jade Gao/AFP/Getty Images

Danska, Nizozemska, Francuska i Irska prve su zemlje koje su na udaru nove upale pluća od koje najviše obolijevaju djeca. Prema Nizozemskom institutu za istraživanje zdravstvenih usluga (NIVEL), zaraza nije naglo stigla, već se od kolovoza može primijetiti polagan porast broja zaraženih. Iz njihovih podataka možemo vidjeti kako ove godine imamo duplo više zaraženih nego prošle godine, prenosi Jutarnji list.

Slobodna Dalmacija prenosi kako i Danska ima velik porast broja zaraženih te njihovo zdravstvo komentira kako je je stopa mikoplazme pneumonije, koja se još naziva i hodajuća pneumonija, bakterijske infekcije za koju su neki antibiotici neučinkoviti, dosegnula “epidemijsku” razinu.

“To bi mogla biti lokalna sezonska epidemija koja se slučajno poklopila sa slučajevima u Kini. Pneumonija može imati mnogo uzroka pa sumnjam da se to može ispravno analizirati dok se ne definira temeljna infekcija.”

Profesor Ian Jones, virolog sa Sveučilišta Reading

Ključni simptomi su grlobolja, umor i dugotrajni kašalj koji može trajati tjednima ili mjesecima.

Kineske bolnice su prepune djece, najviše u dobi od pet do 14 godina, a njihovi dužnosnici su okrivili mikoplazmu pneumoniju, respiratorni sincicijski virus (RSV) i COVID-19 za nagli porast slučajeva upale pluća. Osim toga tvrde da ljudi lakše obolijevaju nakon što su se prestali strogo pridržavati mjera koje su bile aktivne za vrijeme COVID-19 pandemije.

Prema The Telegraphu, WHO je tražio Kinu objašnjenje i dodatne informacije u vezi cijele situacije, na što su oni odgovorili da novi patogen nije uzročnik bolesti, već da je to sezonsko oboljenje. WHO je pregledao njihove podatke te su potvrdili da nema neobičnih patogena, prenosi The New York Times.

Comments are closed.