Press "Enter" to skip to content

Velika poplava na sjeveroistočnom dijelu Australije: količine vode onemogućile evakuaciju najviše pogođenih gradova

Australija poplava
@ClimateConnex/ X

Ogromne količine oborina rezultirale su golemim poplavama na sjevernom djelu australske savezne države Queensland. Tropska ciklona izazvala je količinu kiše koje bi inače pale u razdoblju od godinu dana. Na nekim je dijelovima palo i do 2 m, a australska vlast prepoznaje kako se radi o poplavi koja bi mogla postani najvećom zabilježenom u državi.

„Obilna kiša i bujične poplave ruše rekorde diljem krajnjeg sjevera Queenslanda. Stanovnici ove regije znaju kako se nositi s prirodnim katastrofama, no nakon takve količine oborina – ovo je doista kritična situacija“, rekao je Steven Miles, premijer Queenslanda.

Stanovnicima prijete veliki problemi

Posljedici su teške, a na društvenim mrežama kruže brojne slike i videozapisi poplavljenih kuća, aviona pod vodom u zračnoj luci Cairns, ljudi koji domove napuštaju uz pomoć čamaca, pa čak i krokodila koji kruže centrom grada. Postoji i strah od nestašica sigurne, pitke vode.

“Zabrinuti smo za pitku vodu, kanalizaciju, struju i telekomunikacije, ceste… Mnoge su ceste blokirane i ne možemo dobiti potporu iz zraka”, podijelio je Miles.

Za sada ne postoje informacije o prijavljenim smrtnim slučajevima ili nestalim osobama. Međutim, meteorolozi najavljuju da bi se vodostaji na poplavljenim područjima uskoro mogli poklopiti s visokom plinom, što bi trebalo biti izuzetno opasno za stanovnike nižih predjela, uzduž oceanske obale. Osim toga, u slučaju da ne dođe do promjene vremenskih uvjeta očekuje se rekordno podizanje razine vode obližnjih rijeka, koji bi mogli prestići i one postavljene nakon goleme poplave 1977. godine.

Kiša onemogućuje evakuaciju stanovnika iz gradova

Glavni prioritet postao je evakuirati stanovnike gradova do kojih se trenutno ne može dospjeti. Jedan među njima je i grad Wujal Wujal,  udaljen 175 km sjeverno od Cairnsa. Tamo je devetero osoba bilo prisiljeno prenoćiti na krovu bolnice nakon što kola hitne pomoć nisu uspjela doći do njih. Oni su sada preseljeni na drugo mjesto. Ipak, plan o evakuaciji nije bilo moguće provesti za ostatak stanovnika grada, te je ponovni pokušaj predviđen za sljedeći dan.

Potrebna je veća briga oko pitanja zaštite okoliša

Ovako drastične situacije izazvane klimatskim promjenama nisu ništa novo za stanovnike Australije. Godina 2022. zabilježila je niz sličnih pojava među kojima su poplave, izbjeljivanje Velikog koraljnog grebena, atmosferski fenomen La Niña i drugo. Australska vlada već je ranije bila optuživana zbog nedostatka brige o klimatskim mjerama. Slično prikazuje i izvještaj Brown to Green, koji godišnje prikazuje detaljni pregled zemalja članica G20 o pitanjima zaštite okoliša. Australija je dobila najgore rezultate prema skoro svim točkama.

Comments are closed.