Press "Enter" to skip to content

„Vertikale“ – što kada snaga tijela postane umjetnost?

Mentalni izazovi postaju sve češći dio svakodnevice modernog čovjeka. Mnogi utjehu i bijeg od stvarnosti pronalaze u umjetnosti. Što kada navedena umjetnost leži u snazi tijela?

Upravo je to tema kratkometražnog dokumentarnog debija „Vertikale“ Lorne Kunčić, voditeljice i osobne asistentice osobama s invaliditetom. Kunčić potpisuje i montažu, scenarij i snimanje, a producentica filma je Anita Bastašić. Film je premijerno prikazan na Zagrebačkom filmskom festivalu 2016. godine.

„Vertikale“ je priča o mentalnoj i fizičkoj borbi koju je Mia Kuler, plesačica na šipci, morala pobijediti kako bi nadvladala vlastita ograničenja i strah od neuspjeha. Kratkometražni film je u potpunosti koncentriran na jedan lik. Gledatelj može čuti priču o borbi, uspjehu i umjetnosti koju prate prikazi detalja tijela, profinjenih pokreta i opuštajuće glazbe.

Film je crno – bijeli, što svakako priliči tematici i pobuđuje poseban, svečani i snažan osjećaj u gledatelju. „Vertikale“ naglasak stavlja i na nevjerojatan talent koji Kuler posjeduje; tako je velik dio filma osiguran kako bi se gledatelj mogao diviti i izgubiti u pokretima tijela, detaljima i plesnim pokretima mlade plesačice.

Kunčić je svakako ostavila dobar dojam svojim filmskim debijem. „Vertikale“ ostavlja jasnu poruku i dubok dojam na gledatelja. Snažnu poruku prate i nadopunjuju i svi ostali filmski elementi. Bio gledatelj ljubitelj umjetnosti plesa ili ne, sigurno je da će u kratkih nešto više od 7 minuta filma pronaći smisao snage i ljepote tijela i uma.

Comments are closed.