Press "Enter" to skip to content

VIKEND U BUDIMPEŠTI – Što vidjeti, gdje jesti, kamo izaći?

Budimpešta, glavni grad Mađarske, omiljena je vikend destinacija mnogim Hrvatima jer je autom od Zagreba udaljena oko tri i pol sata. Proglašena je jednom od najljepših europskih metropola, a njezin Advent jednim od ljepših, rame uz rame bečkom, ali i zagrebačkom.

Osim kulturne baštine, austrougarske kulture i povijesti koja se provlači čitavim gradom,  ima i bogatu gastronomiju i puno zabavnog sadržaja za mlade i za sve one koji se tako osjećaju. Izdvojili smo nekoliko lokacija za koje nije potrebno izdvojiti niti jedan euro (odnosno forint), ali i neke zanimljive lokacije na kojima možete pojesti ukusni ručak ili popiti večernje piće.

Šetnja Budimom

S druge strane mosta, nalaze se neke od najpoznatijih znamenitosti koje prilikom posjeta Budimpešti ne bi trebali propustiti. Prva je Ribarska tvrđava, s koje možete vidjeti prekrasnu panoramu Budimpešte direktno s pogledom na mađarski parlament. Sama je tvrđava lijepa za razgledati, a odmah iza nje nalazi se i Crkva Sv. Matijaša. Samo nekoliko minuta hoda dalje, nalazi se Budimski dvorac koji je pod zaštitom UNESCO-a. Do palače možete doći i uspinjačom.

U blizini uspinjače nalazi se i poznati Széchenyijev lančani most, viseći mosti koji spaja Budim i Peštu s kojeg se pruža lijep pogled na Ribarsku tvrđavu, Budimski dvorac i mađarski parlament. 

Mađarski parlament, treći najveći parlament u Europi, prekrasan je i po danu, ali ga je posebno lijepo za vidjeti po noći. Ako se odlučite za šetnju, odmah kraj parlamenta nalaze se Dunavske cipele, kao spomen poginulim Židovima tijekom Drugog svjetskoog rata. Ako želite pravi turistički doživljaj, možete ići na vožnju po Dunavu i uživati u pogledu na Budimpeštu.

Što vidjeti u samome centru

Jedan od simbola grada, zajedno s mađarskim parlamentom, jest Bazilika Sv. Stjepana. Baziliku je vrijedno pogledati iznutra, tako da ako ste u vremenskoj prilici, svakako ju detaljno razgledajte. Nekoliko minuta od Bazilike nalazi se Mađarska državna opera, u koju možete ući i razgledati predvorje. Ako ste veliki zaljubljenici u Orašara ili možda Franza Listza, imate priliku u suvenirnici kupiti tematski suvenir za sebe ili nekog sebi dragog. Za one malo hrabrije, možete se uputiti do Ferris Wheel of Budapest, tzv. “Budapest Eye”, na još jedno panoramsko razgledavanje, nakon čega možete prošetati jednom od najpoznatijih ulica, Váci utca, u kojoj se nalaze razni dućani, restorani, suvenirnice i sl. Sve ovo možete obići besplatno ili uz neku prihvatljivu cijenu, pogotovo za studente.

U drugoj polovici dana možete se uputiti svega nekoliko stanica podzemnom, do Trga heroja, najvećeg trga u Budimpešti. Odmah s bočnih strana Trga heroja, nalaze se dva muzeja, Muzej lijepih umjetnosti i Muzej suvremene umjetnosti te dvorac Vajdahunyad, koji možete razgledati i prošetati se oko dvorca, ali i posjetiti Muzej mađarske agrikulture. Između trga i dvorca nalazi se najveće klizalište na zaleđenom jezeru, za sve ljubitelje zimskih radosti. 

Malo gastronomije i zabavnog sadržaja

Ono što smo primjetili da je Budimpešta puna restorana i kafića, izdvojili smo mjesta koja smo mi posjetili i ugodno se iznenadili. Ako tražite mjesto za brunch, restoran TwentySix odlično je mjesto na kojem možete i ručati i večerati. Prostor nalikuje stakleniku, stolovi su okruženi drvećem i biljkama. Prostor daje osjećaj oaze u kojem je jako ugodno jesti, a usluga je odlična i cijene prihvatljive.

Ako želite probati tradicionalno mađarsko jelo, odmah nasuprot Bazilike Sv. Stjepana nalazi se restoran Belvarosi Lugas u kojem možete isprobati mađarske specijalitete, primjerice glasoviti mađarski gulaš. Jedan restoran na koji smo naišli sasvim slučajno, kako bi smo se sklonili od snijega, bio je restoran Belli di Mamma, koji je igrom slučaja imao odličnu napolitansku pizzu i jako ugodan ambijent. Topla preporuka, za oba, ako se nađete u tom dijelu grada.

U Budimpešti su popularni tzv. “ruin barovi”, koji izgledaju kao napuštene, zanemarene zgrade, spremne za rušenje, ali su omiljeno mjesto za okupljanje lokalcima, ali i turistima. Koncept je takav da možete plesati, pričati, popiti piće ili možda kartati belu, a drugačije je nego u zagrebačkim barovima ili klubovima. Jedan od najpoznatijih “ruin barova” je Szimpla Kert koji se nalazi u židovskoj četvrti.

Szimpla Kert, "ruin bar"

Dobro je imati na umu...

Kako je Budimpešta udaljena od nas svega nekoliko sati, isplatljivije je putovati autobusom jer vam u gradu nije potreban auto, osim ako tijekom svog putovanja ne planirate povezati još neke okolne lokacije.

Uz to, Budimpešta ima svoju valutu, forinte. Tečaj u mjenjačnicama je nepovoljan. Naša je preporuka plaćanje karticom jer je puno manja provizija koju banka uzima prilikom plaćanja, nego provizija koju obračunavaju mjenjačnice.

Također je važno istražiti unaprijed mjesta koja planirate tijekom putovanja posjetiti jer postoji dosta mjesta, kao i u svakom drugom gradu, koja su tzv. “turističke klopke”. 

Naš sveukupni dojam je, da nas je Budimpešta ugodno iznenadila, kao jedan prekrasan, živi grad, bogate kulture i povijesti, gastronomije i divne arhitekture. Odlično je prometno povezan i moguće je tijekom posjeta vidjeti puno kvalitetnih sadržaja, u jako kratkom vremenu. Definitivno je grad u koji bi se poželjeli vratiti iznova, a vjerujemo da je odlična opcija za izlet u svako godišnje doba, a ne samo tijekom zimskih mjeseci.

Comments are closed.