Press "Enter" to skip to content

Viši vođa Hamasa ubijen u atentatu u Libanonu

Foto: Reuters (Saleh al-Arouri)

Saleh al-Arouri, viši vođa i zamjenik čelnika Hamasa ubijen je 2. siječnja 2024. u eksploziji u predgrađu Bejruta, glavnog grada Libanona. U eksploziji je, osim al-Arourija, ubijeno i šest visokopozicioniranih militanata Hamasa.

Pretpostavlja se da je napad izveo Izrael koji do sada nije niti potvrdio niti opovrgnuo optužbe. Al-Arouri bio je jedan od glavnih zapovjednika Hamasa u trenutku kad su u listopadu 2023. godine izveli napad na Izrael.

Ministarstvo Sjedinjenih Američkih Država 2015. godine smjestilo je al-Arourija na listu posebno označenih terorista, a za bilo kakve informacije o njegovoj lokaciji ponudili su pet milijuna dolara.

Atentat na al-Arourija smatra se izraelskom pobjedom u trenutnoj fazi rata u kojoj se nalaze Hamas i Izrael. “Njegovo ubojstvo je način da Izrael demonstrira svoje vojne sposobnosti, posebno da su u tri mjeseca rata, postignuća koja se mogu istaknuti u Gazi vrlo taktička i ne signaliziraju strateški proboj,” komentirala je Mairav ​​Zonszein, američka istraživačica koja se bavi analizom izraelske politike i vanjske politike SAD-a. “Na neki način, ovo je ubojstvo prije svega sredstvo konsolidacije narativa pobjede u ovoj fazi”, dodala je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je Mossadu, izraelskoj obavještajnoj službi “da ubiju sve čelnike Hamasa gdje god da se nalaze” od početka rata u listopadu koji se vodi između Hamasa i Izraela.

Nedugo nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada, Saleh al-Arouri sastao se s Hassanom Nasrallahom, glavnim tajnikom libanonske militantne skupine Hezbollah. Glavni cilj Hamasa i Hezbollaha jest uništenje Izraela, a Hezbollah je i sam započeo napade na Izrael koji se navode kao akcije kojima se prikazuje potpora palestinskom narodu i Hamasu.

Comments are closed.