Press "Enter" to skip to content

Vlada RH objavila je kako smo ispunili sve uvjete za ulazak u Schengen

Vlada Republike Hrvatske objavila je 10. prosinca kako je Vijeće ministara EU jednoglasno odobrilo Zaključke o ispunjavanju potrebnih uvjeta za punu primjenu schengenske pravne stečevine od strane Hrvatske. Navode kako je ovo jedna od ključnih odluka Europske unije kojom će Hrvatska ukinuti granične kontrole sa schengenskim zemljama. Kada će ta odluka nastupiti još je upitno, ali ministar Banožić smatra kako će se to dogoditi za vrijeme francuskog predsjedništva nad EU, koje počinje 1. siječnja, no sve ovisi o dinamici. Banožić je objasnio i što će se točno dogoditi stupanjem te odluke na snagu: “Tada ćemo ukinuti sve kontrole na kopnenim, cestovnim i zračnim graničnim prijelazima Hrvatske prema EU”.

Značenje ove odluke je početak pripreme odluke o konačnom ulasku Hrvatske u Schengen

Nakon što je potvrđeno da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u Schengen može početi izrada odluke o konačnom ulasku Hrvatske u Schengen. Nakon toga slijedi rasprava i glasovanje o rezoluciji u Europskom parlamentu. Ministar Banožić objašnjava: “Vrlo smo zadovoljni i sretni zbog današnje odluke jer iza toga stoji jedan veliki rad koji smo uložili u posljednjih nekoliko godina i kada je u pitanju zaštita vanjskih granica Hrvatske, ali i primjena svih pravnih dokumenata i svega što spada u schengensku pravnu stečevinu”.

Do donošenja ove odluke Hrvatska je prošla dugotrajan i težak put evaluacija i prilagodbi, koje su najviše vezane uz MUP, a mnogi tvrde kako je Hrvatska prošla najopsežniji i najdetaljniji proces ocjenjivanja spremnosti za članstvo, s kakvim se dosad nije susrela nijedna članica EU-a. Utvrđeno je kako je Hrvatska ispunila 281 preporuku u osam područja šengenske pravne stečevine, od čega se 145 preporuka odnosilo samo na područje nadzora vanjske granice. Uložena su velika sredstva za očuvanje vanjske granice koja je pod velikim pritiskom migranata koji je pokušavaju prijeći.

Comments are closed.