Press "Enter" to skip to content

Vlada ublažila stav: umjesto zakona donijeli zaključak

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na sjednici Vlade, u četvrtak, glavna tema je bila poskupljenje nakon konverzije s kune na euro.

Prije samo nekoliko dana činilo se da Vlada poduzima i da će poduzeti sve kako bi ovaj neopravdani rast spriječila.

– Sazvao sam sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz daljnje aktivnosti kako bismo zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena. Uvođenja eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga – napisao je premijer Andrej Plenković na svom Twitter profilu.

No, nakon sjednice stvari ne izgledaju tako bajno. Vlada je usvojila zaključak kojim se pozivaju baš svi, od trgovaca do ugostitelja i obrtnika, da vrate cijene na razinu prije konverzije, odnosno na dan 31.12. i onda je provedu bez poskupljenja. Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su poskupljenja ‘lov u mutnom’ i čisto profiterstvo.

Taj zaključak je svojevrsna preporuka ili poziv, a za sada se neće ići ni na kakvo zakonsko reguliranje. Također, neće biti ništa ni od mogućih spominjanih sankcija Vlade za ukidanje subvencionirane energije za one koji su digli cijene.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i glavni državi inspektor Andrija Mikulić nakon sjednice dali su izjavu medijima.

Na pitanje novinara zašto bi poduzetnici poštovali zaključak Vlade koji nije obvezujuć ni za koga, ministar je rekao da je Vlada spremna na neke nove poteze kojima bi se zaštitio standard građana.

– Ovo nije nikakva molba, nego obvezujući zaključak. Zaključak Vlade itekako obvezuje svakog poduzetnika, svaki subjekt. Da imate pred sobom zaključak Vlade, biste li ga odlučili poštovati? – rekao je Filipović. 

– Mislim da u ovim trenucima trebamo svi postupati partnerski, ne može nitko loviti u mutnom, tu su nadležne institucije, a postoji još mehanizama koje mi kao Vlada možemo zaštititi standard naših građana – nastavio je ministar.

– Ovaj zaključak ide u smjeru vraćamo cijene na 31.12. Imamo dodatne mehanizme i nadam se da ih nećemo trebati koristiti, da će svi shvatiti ovu situaciju i da će se svi ponašati društveno-odgovorno – naglasio je.

Glavni državi inspektor Andrija Mikulić izjavio je kako ne može uvođenje eura i konverzija biti razlog za podizanje cijena, kao i da dobit ne može biti iznad interesa potrošača i građana.

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u Saboru je ustvrdio kako je glavni krivac za rast cijena nakon uvođenja eura premijer Andrej Plenković te da on mora politički odgovarati. Kazao je kako će sada biti jako teško dokazati je li netko podigao cijene zbog konverzije ili zbog inflatornog udara te da u zakonu nije propisna ni jedna sankcija za one koji “love u mutnom”. Također nije realno očekivati da Državni inspektorat s 200 inspektora obiđe tisuće poslovnih subjekata.

Vlada će u zaključku i resornim ministarstvima naložiti izradu online platformi kako bi potrošači mogli lakše pratiti cijene. Ali sada je za to već i kasno jer su takve platforme trebale biti gotove prije uvođenja eura ako se zaista htjelo omogućiti lakše praćenje cijena. Najavljene su i jače kontrole Državnog inspektorata.

Comments are closed.