Press "Enter" to skip to content

Vodič kroz Amsterdam: 10 atraktivnih lokacija koje morate posjetiti

Ljubiteljima putovanja glavni grad Nizozemske sigurno se nalazi na popisu destinacija koje moraju posjetiti. Iako se Amsterdam ne smatra uobičajenom europskom metropolom, ipak je savršen izbor za svakoga. Neovisno putujete li s partnerom, prijateljima ili obitelji, zasigurno ćete uživati u ovom gradu i njegovoj raznovrsnoj ponudi. Grad je svima poznat po biciklima, brojnim kanalima i liberalnim stavovima o prostituciji i drogi, ali mi donosimo 10 lokacija koje će svakom posjetitelju stvoriti još mnoštvo asocijacija na ovo prekrasno mjesto.

Izvor: privatna galerija
  1. Van Goghov muzej

Osim što ovaj muzej nudi široki opus jednog od najpoznatijeg slikara na svijetu, Van Goghov muzej daje uvid i u različite faze njegova privatna života. Muzej broji preko 200 slika i crteža, ali i 700 pisama koje je napisao sam Van Gogh. Prilikom ulaska u muzej dobiju se audio vodič i slušalice koje posjetitelju detaljno opisuju djela izložena po zidovima te čitaju njegova pisma i uvode u njegov um.

Izvor: privatna galerija

2. Kuća Anne Frank

Najpoznatija žrtva Drugog svjetskog rata svoj dnevnik pisala je upravo na amsterdamskoj adresi Prinsengracht 263. Unutar muzeja možete pronaći razne dokumente, fotografije, kao i originalne predmete među kojima je i njen čuveni dnevnik. Također prikazuje dirljive izložbe o progonima i diskriminaciji kroz koje su Židovi prošli te posjetiteljima omogućuje da dožive ta jeziva vremena opisana u dnevniku.

3. Moco muzej

Ovaj moderni muzej nudi veliki raspon inspirativne suvremene i ulične umjetnosti. U njemu možete vidjeti djela najpoznatijeg uličnog slikara Banksya te pročitati razne revolucionarne priče. Također, odlično je mjesto za super sliku za Instagram!

Izvor: privatna galerija
Izvor: privatna galerija

4. Trg Dam

Glavni gradski trg nad kojim se uzdiže neoklasicistička palača, crkva iz 15. stoljeća i spomenik na Drugi svjetski rat. Prilikom posjeta probajte otkriti koga ima više na trgu- turista ili golubova?

Izvor: privatna galerija

5. Madame Tussauds

Poznati muzej voštanih figura također se nalazi u centru grada na trgu Dam. Još je jedno mjesto idealno za super sliku, samo ovaj put u društvu Ariane Grande, Leonarda DiCapria ili čak Alberta Einsteina!

Izvor: privatna galerija

6. Xtracold Icebar

Ako ste ikad poželjeli probati živjeti kao Eskimi, evo idealne lokacije. Ovo je zasigurno najhladnije mjesto u gradu s obzirom da je bar cijeli u ledu, ali u cijenu ulaznice su uključena i 3 besplatna pića, tako da će vas ipak nešto ugrijati.

7. Tony’s chocolonely

Trgovina i tvornica ove poznate nizozemske čokolade svojim posjetiteljima nudi čak i izradu vlastite čokolade. Kada uredite svoje okuse, dodatke i pakiranje, možete gledati radnike kako prave vašu čokoladu te ju kroz pola sata pokupiti i imati definitivno jedan od najunikatnijih suvenira.

Izvor: privatna galerija

8. Mannekenpis

Prilikom posjeta Amsterdamu primjetit ćete dosta štandova s pomfritima, ali ispred ovog je najveći red. Nudi raznu ponudu umaka i dodataka te je uistinu drugačijeg okusa i teksture od ovog našeg uobičajenog pomfrita.

9. Van Wonderen Stroopwafles

Obavezno se zasladite poznatim amsterdamskim keksom i probajte delikatese od vafla.

10. Vondelpark

Prilikom posjeta Amsterdamu sjetite se ponijeti udobne tenisice i otići u šetnju u Vondelpark. Prostrani urbani park s igralištem, jezercima i kazalištem na otvorenom nalazi se u blizini centra te je divno mjesto za bijeg od gradske buke.

Izvor: Museos

Comments are closed.