Press "Enter" to skip to content

Vrh HDZ-a o uhićenju Gabrijele Žalac: “Žao mi je što se ovo dogodilo.”

Andrej Plenković (Flickr)

Posljednjih dana u javnost izlaze brojene reakcije vrha HDZ-a o uhićenju bivše ministrice Gabrijele Žalac, zbog namještanja u nabavi informatičkog softvera u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Reakcije su od prvog dana brojne i govore puno o stavu HDZ-a o ovoj, jednoj od mnogih afera, Gabrijele Žalac, ali i drugih članova HDZ-a na čelnim pozicijama.

Od velike važnosti su komentari samog premijera Andreja Plenkovića, kao čelne osobe koji je u nekoliko navrata komentirao moguće kriminalne radnje odmah nakon samog uhićenja: “Presumpcija nevinosti postoji, pravosudna tijela su neovisna i rade svoj posao. Naš je cilj boriti se protiv korupcije. O ovome ću govoriti kad ću nešto više znati, više od ovoga danas neću reći ništa”.

Kasnije je rekao i nešto više o njenoj ministarskoj poziciji i zašto ju je na nju postavio: ” Nisam nigdje u Hrvatskoj vidio nekoga tko je imao toliko znanje, entuzijazam i poznavanje europskih fondova, bila je sjajna. I upravo zato što sam vidio koliko je bila agilna i po pitanju koja se tiču Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, htio sam dati jedan signal birajući ministricu koja dolazi iz Slavonije.” Također je napomenuo važnost borbe protiv korupcije u samoj stranci: “Borba protiv korupcije kontinuirana je zadaća naše Vlade, kontinuirana zadaća svih tijela koja u tome sudjeluju, i apsolutno smo zainteresirani da taj negativni fenomen “

Zaključno komentira cijelu situaciju sa izrazom žaljenja: “”Sada više nije bitno jesam li pogriješio. Žao mi je što se ovo dogodilo. Što bih trebao biti, sretan?”

Gordan Jandroković (Flickr)

Predsjednik sabora, Gordan Jandroković također se oglasio o ovom pitanju: “Iznenadilo me je. Nisam znao, koliko znam, nitko nije znao. Prošlo je već dosta vremena od kada gospođa Žalac više nije ministrica tako da su to vjerojatno neke nove spoznaje i nova otkrića”. Viralna je postala i snimka Jandrokovića kako pjesmom Kako to, Vojka V komentira situaciju u koju se dovela Žalac, stihovima “‘netko me sabotira i protiv mene lobira, možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni, netko me sabotira”.

Damir Habijan, potpredsjednik Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije (HDZ), izjavio je u emisiji Otvoreno kako je HDZ ozbiljna stranka, koja poštuje presumpciju nevinosti.

Oporba je uputila žustru kritiku pa možemo pratiti neke izjave. “Ovo je definitivna potvrda da je HDZ Andreja Plenkovića isti kao i HDZ Ive Sanadera…” komentirao je Nino Raspudić, a situaciju je komentirala i Ivana Kekin koja iznosi kako se Plenković treba osjećati ugroženo jer je ovo kriza vlasti.

Comments are closed.