Press "Enter" to skip to content

Vrkuta- biljka koja život znači!

Vrkuta ili gospin plašt biljka je koja se koristi još od Srednjeg vijeka. Ova biljka ima različite ljekovite sposobnosti te je ona univerzalni “ženski” lijek. Vrlo je rasprostranjena I nalazimo je na rubovima livada, poljima I travnjacima.

Njenom uzgoju pogoduju sjenovita mjesta i potrebno ju je povremeno zalijevati. List vrkute bere se nakon cvatnje I za vrijeme cvatnje u proljeće, te se ne preporučuje branje nakon kiše. Biljka je ljekovita I iskoristiva u potpunosti, osim korijena koji nije. Nakon branja, ova biljke suši se na zraku ili u pećnici.

Foto: Flickr / J. Kitai

Čajeve I tinkture ove biljke možemo pronaći u većini ljekarna, na policama drogerija ili kod malih OPG-ova.
Što se tiče njene uporabe, kao što je I napomenuto ona je raznovrsna. Već se niz stoljeća tradicionalno koristi za oralnu njegu. Liječi afte, pomaže kod zarastanja rana, ublažava reumu te liječi tegobe upala mjehura I bolesti bubrega.
Njena najpoznatija svojstva su ona vezana uz ženski reproduktivni sustav. Naime, vrkuta pomaže kod bolnih I obilnih menstruacija, pomaže kod raznih upala maternice te smanjuje mogućnost pobačaja. Uglavnom služi za ojačavanje maternice te je pogodna za konzumaciju prilikom planiranja trudnoće. Njena uporaba olakšava porod. Pomaže I kod upala jajnika I razvoja cista. Vrkuta se koristi kod liječenja protiv HPV-a, ali se isto tako ne preporučuje osobama koje imaju problema sa žući, želucem I jetrom. Iako je korisna za žene ona se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Prije korištenja ove biljke bilo bi dobro posavjetovati se sa svojim liječnikom I proučiti upute o korištenju.

Oblog za bolne grudi

-vrela voda
-4 žlice svježe ili 2 žlice sušene vrkuta
-pamučni oblog

Ukoliko imate problema s bolnim grudima, možete se poslužiti oblozima od vrkute. Za uporabu; šalicom vrele vode prelijte vrkutu te ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga, u pripravak umočite pamučnu tkaninu i omotajte dojke. Oblog držite 10 minuta, a ovaj postupak možete ponoviti i do 3 puta dnevno.

Comments are closed.