Press "Enter" to skip to content

Vrkuta – ženin najbolji prijatelj

U usporedbi s popularnom macom o vrkuti se ne priča ni približno toliko, a radi se o izrazito rasprostranjenoj biljci koja se već stoljećima koristi za tegobe povezane sa ženskim reproduktivnim sistemom. Ukoliko imate problema s bolnom i neredovitom menstruacijom, predmenstrualnim sindromom, cistama (i dr.) ljekovita svojstva vrkute mogu vam pružiti prirodno rješenje.

Što je vrkuta?

Vrkuta na našim prostorima nosi različite nazive, te je zato možda bolje poznajete kao gospin plašt, virak ili rosnik. Naziv gospin plašt pripisao se ovoj biljci jer su prema staroj legendi njeni listovi nalikovali nazubljenim rubovima plašta Djevice Marije. Prema Johannu Künzleu, njemačkom travaru iz 19. stoljeća, naši su preci dobro poznavali ljekovitost te biljke te su joj iz toga razloga dali ime Alchymilla – čarobna biljka.

Vrkuta je ljekovita biljka iz porodice Rosaceae. Cvate u razdoblju od svibnja do listopada, a najbolje ju je brati dok nema kiše ni vlage. Izrazito je prilagodljiva i otporna na različite vrste tla i klimatske uvjete. Rasprostranjena je u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Grenlandu . Njeni se listovi i cvjetovi sakupljaju u ljekovite svrhe, a korijen nema ljekovita svojstva. Listove vrkute najbolje je sušiti na mjestu koje je prozračno, bez direktne sunčeve svjetlosti ili čak u pećnici na maksimalno 45 stupnjeva.

foto: pixabay

Ljekovita svojstva i primjena vrkute

Vrkuta sadrži tanine (koji u ovom slučaju ne izazivaju želučane tegobe) koji omogućavaju protuupalno i antibakterijsko djelovanje u tijelu. Namirnice koje također sadrže tanine su bademi, tamna čokolada, orasi… Osim tanina vrkuta sadrži i flavonoide, organske kiseline, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i vitamin C.

Vrkuta se može koristiti na različite načine, a najpoznatiji su čaj i tinktura od vrkute. Mlade listove može se iskoristiti kao dodatak salati, juhama ili varivima.

Pokazalo se kako vrkuta može imati učinkovito djelovanje na tzv. ženske bolesti. Pomaže s upalama i bolestima maternice, upalom jajnika, gljivičnih infekcija, hormonalnih poremećaja, bolnim menstruacijama, neredovitim menstrualnim ciklusima i tegobama koje se pojavljuju u menopauzi.

Vrkuta se ne preporučuje osobama koje imaju problema s jetrom,žući, želucem, trudnicama ni dojiljama bez prethodne konzultacije s liječnikom ili ljekarnikom.

Znanje o ljekovitim biljkama i njihovim svojstvima može biti jedan od razloga i motiva da (barem u nekim slučajevima) umjesto u brufenima, ketonalima ili neofenima rješenje nađete u biljci poput vrkute.

Comments are closed.