Press "Enter" to skip to content

“Vruća linija” s Melom Gibsonom

Last updated on 5. prosinca 2022.

Vrhunska filmska ostvarenja poput „Pobješnjeli Max“ „Smrtonosno oružje“, „Hrabro srce“, „Bounty“ zatim „Pasija“, „Hrabro srce“, „Greben spašenih“ i „Apocalypto“ u sam vrh holivudske industrije pozicioniraju glumca i redatelja Mela Gibsona. Svojim bogatim glumačkim i redateljskim opusom te svojevrsnom glumačkom karizmom  još i danas privlači mnoštvo gledatelja različite dobi.

Foto: flickr.com

Upravo zbog toga, mnogi su željno očekivali dugo najavljivani film „Vruća linija“ redatelja Romualda Boulangera. Naslućivalo se da će to biti pravo trilersko osvježenje neobične radnje smještene u radijski eter s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi. Međutim, na razočarenje mnogih,  film je samo zorni prikaz niskobudžetnog projekta nakon kojeg se samo možete zapitati zašto je Mel Gibson dio ovakve priče.

Gibson utjelovljuje Elvisa Clooneya, dugogodišnjeg voditelja ponoćne radijske emisije. Elvis je radijska legenda poznata po svom britkom jeziku i arogantnom stavu koja ne mari za tuđe osjećaje. Njegovi se kolege teško nose sa njegovom osobnošću koja truje radno okruženje, zbog čega se često izmjenjuju djelatnici u njegovoj radijskoj postavi. Elvis u  svojoj kasnonoćnoj emisiji dijeli savjete slušateljima te im, na svoj prepoznatljivi način, pomaže u rješavanju životnih problema. Nerijetko se u eter javi poneki fanatik pa i mrzitelj, ali Elvis svojom sposobnošću i iskustvom situaciju nekako uvijek izvede na dobro, sve do jednog dana i  jednog poziva. U eter se tada uključio rastrojeni slušatelj Gary od kojeg nakon dužeg razgovora saznajemo da je oteo Elvisovu obitelj. Tko je Gary i što želi od Elvisa? Što mu je Elvis učinio da mu se mora osvetiti na tako dramatičan način? Ovo su samo neka od pitanja koja se nameću dok napetost i neizvjesnost ubrzano rastu. Sve je ukazivalo da bi ovaj uzbudljivi triler sa Gibsonom mogao biti još jedno vrhunsko filmsko ostvarenje.

Foto: flickeringmyth.com

Međutim, zbog nekolicine nejasnih detalja koji su slijedili, film postepeno gubi onaj početni napeti zamah, gubi svoj smisao i ritam. Radnja filma izlazi iz studija i postaje suluda igra mačke i miša. Kako bi se iskupio za ono što je učinio, Elvis je prisiljen igrati po Garyjevim pravilima. Film obiluje loše razrađenim i vrlo nejasnim situacijama te nespretnim dijalozima i humorom, zbog kojih se vrlo lako može izgubiti volja za daljnjim gledanjem. Osim toga,  pojavljuje se i nekoliko apsurdnih obrata nakon kojih se gledatelj osjeća prevarenim i praznim.

Glumu je teško komentirati budući da je većina glumaca vrlo nespretno uprizorila svoje likove, zbog čega je bilo iznimno teško poistovjetiti se s njima. Važno je spomenuti da je Mel Gibson bio jedan od rijetkih koji je dobro interpretirao svoj lik, ali ipak ni on nije bio dovoljan adut redatelju Boulangeru da film izbaci iz mreže mnoštva današnjih niskobudžetnih filmova.

„Vruća linija“ je film kojeg je teško opisati jednom riječju. Počinje obećavajuće, ali vrlo brzo prerasta u niz loših pokušaja. U svakom slučaju ostavlja nekakav dojam, ali smatram da će ljubitelje filma više razočarati nego oduševiti.

Be First to Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)